Jazyk s bielym povlakom: Čo keď mám biely jazyk?

Prečítanie tohto článku vám zaberie 7 minút.

Tenký biely film na jazyku síce nie je nijako zvlášť estetický, ale väčšinou je neškodný. Povlak sa skladá z odumretých buniek, mikroorganizmov a zvyškov potravy, ktoré sa držia na povrchu jazyka. Na jazyku sa však môže objaviť aj ako prejav ochorenia.

Čo spôsobuje biely povlak na jazyku?

Pri pravidelnom - najlepšie každodennom - používaní škrabky na jazyk a celkovej dobrej ústnej hygiene by mal jazyk vyzerať svetloružovo. Môže sa na ňom objaviť tenká biela vrstva, ktorá sa dá ľahko odstrániť škrabkou na jazyk a nezostáva trvalo. Neškodný biely povlak na jazyku je zmesou špičiek papíl, zárodkov, hlienu z vlastného tela, starých buniek a zvyškov jedla. Obzvlášť veľké množstvo zárodkov sa nachádza na zadnej tretine jazyka. Biely povlak na jazyku môže spôsobiť tiež tekutá strava, nachladnutie a sucho v ústach spôsobené liekmi. Povlak na jazyku sa dá tiež často vysledovať v súvislosti s konzumáciou alkoholu a tabaku.

Povlak však môže byť tiež príznakom infekčných ochorení. Biely povlak na jazyku je často spôsobený zápalom žalúdočnej sliznice alebo iným ochorením tráviacich orgánov. Na vine môže byť tiež vírusová infekcia alebo nachladnutie s horúčkou alebo bez nej. Pri anémii spôsobenej nedostatkom železa je jazyk nápadne svetlý. Pri leukoplakii sú na povrchu jazyka alebo na jeho okraji, ale i na iných slizniciach úst, belavé pevné povlaky a pri brušnom týfuse sú uprostred jazyka šedobiele plochy s červeným lemom. Napadnutie kvasinkou Candida albicans sa prejavuje bielym, tvarohovitým povlakom.

Pokiaľ je povlak veľmi úporný, najmä pokiaľ je sprevádzaný nepríjemným pocitom v ústach alebo zmenou celkového zdravotného stavu, je lepšie navštíviť lekára, aby vylúčil iné ochorenia alebo zahájil liečbu.

Čo sa dá robiť s bielym jazykom?

Aj keď nejde o závažný problém, je vhodné aktívne bojovať proti bielym usadeninám. Nielenže to totiž nie je zrovná príjemné na pohľad - bakteriálny povlak na jazyku je tiež hlavnou príčinou zápachu z úst, v odbornej terminológii nazývaného halitóza. Až 80 percent všetkých baktérií, ktoré spôsobujú zápach z úst, sa nachádza na povrchu jazyka a početné priehlbiny na drsnej zadnej strane jazyka sú obľúbeným miestom pre usadzovanie škodlivých baktérií, ktoré k svojmu životu nepotrebujú kyslík a podporujú zápal ústnej dutiny.

Jedným zo spôsobov, ako kontrolovať množstvo povlaku na jazyku, je strava. Vláknina obsiahnutá v obilninách, ovocí a zelenine vytvára mechanické trenie. V dôsledku toho sa povlak z jazyka prakticky zotrie. Na druhej strane strava obsahujúca mäkké a tekuté potraviny môže spôsobiť, že sa plak na jazyku rozmnoží.

V každom prípade nestačí čistiť si zuby dvakrát denne, aj keď čistenie zubov kefkou, zubnou pastou a zubnou niťou tvorí základ optimálnej ústnej hygieny. Proti bielemu povlaku na jazyku odporúčame používať škrabku na jazyk, ktorá bola špeciálne vyvinutá pre tento účel. Tento osvedčený prostriedok na odstraňovanie bieleho povlaku na jazyku eliminuje bakteriálne usadeniny šetrne, trvalo a účinne. Plochý tvar škrabky na jazyk zabraňuje prirodzenému dávivému reflexu a s trochou cviku to už nie je nepríjemné a stáva sa to bežnou súčasťou každodennej rutiny. Vypláznite jazyk čo najviac a pomocou hrotu škrabky na jazyk jemne naneste zubnú pastu s aktívnymi látkami, ktoré bojujú proti baktériám, na hornú časť jazyka. Potom priložte škrabku na jazyk lamelovou stranou na koreň jazyka a opatrne stiahnite povlak jazyka smerom k jeho špičke. Prípadný zápach z úst, ktorého príčinou môže byť biely povlak na jazyku, bude čoskoro minulosťou. Namiesto toho sa v ústach dostaví príjemný pocit sviežosti, pretože chuťové poháriky sú tiež zbavené nahromadeného povlaku.

Zdieľať tento článok

Jazyk s bielym povlakom: Čo keď mám biely jazyk?

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien