Čo to znamená, keď ďasná krvácajú a bolia?

Usmiaty pacient sa rozpráva s odborným lekárom na klinike.

Prečítanie tohto článku vám zaberie 8 minút.

Kto to nepozná? Trocha krvi pri vypľutí zubnej pasty po čistení zubov vzbudí podozrenie len u málokoho. Časté krvácanie z ďasien môže znamenať parodontitídu, teda zápal závesného aparátu zubov, a v najhoršom prípade viesť až k strate zubov. Neprepadajte však panike, podľa hamburského združenia zubných lekárov sa skoré formy parodontitídy dajú vo väčšine prípadov dobre liečiť. Nemali by sme však ignorovať zdanlivo neškodné krvácanie ďasien.

Ako krvácanie ďasien vzniká?

Univerzitná nemocnica v Ulme uvádza, že viac než 80 % všetkých dospelých vykazuje príznaky gingivitídy, t.j. zápalu ďasien. Toto vysoké číslo je prekvapivé. Napadlo by vás to? Medzi klasické príznaky tohto onemocnenia patrí začervenanie a opuch ďasien, a tiež krvácanie ďasien. Vo väčšine prípadov je na vine tzv. plak, t.j. bakteriálny povlak na ďasnách alebo v medzizubných priestoroch. Často za to môže zlá ústna hygiena, ale rolu môžu hrať aj špeciálne baktérie a ďalšie faktory, ako je cukrovka, stres a fajčenie, ktoré tomuto onemocneniu výrazne prispievajú.

Aké je riziko krvácania ďasien?

Ako už bolo zmienené, krvácanie ďasien môže byť jedným z príznakov zápalu ďasien spolu so zápachom z úst. Zápal ďasien môže vyústiť v parodontitídu. Paradentóze vždy predchádza zápal ďasien, ale nie každý zápal ďasien musí nutne vyústiť v parodontitídu. Viac informácií o presnom priebehu onemocnenia si môžete prečítať na webových stránkach nemeckej parodontologickej spoločnosti (DGParo). Chceme iba vysvetliť, prečo by ste mali krvácanie ďasien brať vážne a liečiť to (alebo si to dať liečiť). Vysvetlenie je jasné: neliečená alebo príliš neskoro odhalená parodontitída postupne ničí periodoncium a čeľustnú kosť, čo môže spočiatku viesť k rozvoľneniu a nakoniec k strate zubov. Národný zväz zákonných zástupcov zubných lekárov (KZBV) tiež uvádza, že v dôsledku takéhoto zápalu sa môžu baktérie šíriť po celom tele a predstavovať tak úplne iné riziká pre celkové zdravie. Predovšetkým riziko mŕtvice, obehových onemocnení a predčasného pôrodu je v súvislosti s parodontitídou pomerne vysoké.

Vzhľadom k tomu, že zubný lekár môže odhaliť a liečiť zápal ďasien v počiatočnom štádiu, odporúčame vám, aby ste ho navštívili, pokiaľ máte príznaky, ako je časté krvácanie ďasien a zápach z úst.

Čo môžete urobiť, keď vám krvácajú ďasná?

Rovnako ako u všetkých bakteriálnych onemocneniach v ústnej dutine robí pravidelné a dôkladné čistenie zubov zázraky. Pomocou zubnej kefky, ktorá by nemala byť staršia než tri mesiace, a antibakteriálnej zubnej pasty môžete odstrániť veľké plochy zbytkov jedla a plaku, ktoré sú príčinou krvácania ďasien a s ním spojeného zápalu ďasien. Správna technika je tu základom všetkého, pretože je potrebné dosiahnuť nielen všetkých plôch zubov, ale aj priestorov medzi nimi. K tomu môžete použiť tiež zubnú niť. Zubní lekári odporúčajú čistenie zubov po dobu aspoň troch minút dvakrát až trikrát denne. Ale pozor, nemali by ste používať príliš veľký tlak, inak by ste si mohli poraniť ďasná, ktoré sú aj tak citlivé. Pokiaľ sú už ďasná poranené, mali by ste dbať na obzvlášť šetrné a opatrné čistenie, inak sa môžu baktérie ďalej množiť. V tomto prípade by malo zmysel používať mäkšie zubné kefky.

Nemenej užitočná pri prevencii zápalu ďasien je antibakteriálna ústna voda, ktorá tiež likviduje škodlivé baktérie v celej ústnej dutine.

V rámci každodennej starostlivosti o zuby tiež dôrazne odporúčame používať čistič jazyka. Pomocou špeciálnej škrabky na jazyk môžete šetrne a účinne odstrániť z povrchu jazyka usadeniny, ktoré sú často zodpovedné za sírno-hnilobný zápach. Ako vidíte, jazyk by ste pri ústnej hygiene nemali zanedbávať.

Pokiaľ krvácanie ďasien nezmizne po niekoľkých dňoch ani po zlepšení ústnej hygieny, mali by ste vyhľadať stomatologické ošetrenie. Naša rada znie: Pokiaľ máte krvácajúce ďasná, nepanikárte, ale berte to vážne a sledujte to. Pri stomatologických prehliadkach sa dá parodontitída odhaliť a liečiť v skorom štádiu. Nezabudnite preto tieto návštevy dodržiavať!

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien