Starostlivosť o opuchnuté a krvácajúce ďasná

Prečítanie tohto článku vám zaberie 5 minút.

Problémy ďasien môžu postihnúť každého. Či už ste si čistili zuby príliš silno alebo príliš intenzívne používali zubnú niť, pravdepodobne ste všimli, ako vaše ďasná začervenali, opuchli alebo dokonca krvácali. Zdravé ďasná sa zvyčajne rýchlo zotavia z miernej traumy, ale ak máte opuchnuté a krvácajúce ďasná niekoľko dní alebo dlhšie, pravdepodobne za tým môžu byť ďalšie problémy, ktoré k tomu prispievajú.

Možné príčiny krvácania ďasien

Normálne ďasná sú ružové a pevné na dotyk. Ak sú vaše ďasná jasne červené, opuchnuté alebo citlivé, je to známka ochorenia ďasien. Prvou fázou ochorenia ďasien je gingivitída, najčastejšia príčina problémov ďasien u dospelých. Podľa National Oral Health Survey of India trpí ochorením ďasien 41,2 percenta ľudí vo vekovej skupine 35-44 rokov. Existujú však aj iné príčiny opuchnutých alebo krvácajúcich ďasien, ktoré zahŕňajú:

  • Osoby, ktoré majú poruchu krvácania
  • Tehotenstvo a hormonálne zmeny u žien
  • Nosenie zubnej protézy, ktorá správne nesedí
  • Príliš intenzívne čistenie zubov
  • Nesprávne používanie zubnej nite
  • Systémové infekcie
  • Podstúpenie chemoterapie
  • Osoby užívajúce lieky na riedenie krvi
  • Fajčenie a žuvanie tabaku
  • Nedostatok vitamínov
  • Preventívne opatrenia

Správna ústna hygiena pomáha predchádzať problémom s opuchnutými a krvácajúcimi ďasnami. Nevyhnutné je čistenie po dobu asi dvoch minút aspoň dvakrát denne a používanie zubnej nite aspoň raz denne. Na správne čistenie zubov používajte krátke, jemné ťahy a venujte zvýšenú pozornosť ďasňovému žliabku, zadným zubom a prípadným výplniam, korunkám alebo náhradám, ktoré máte. Zvážte použitie kefky s mäkkými vláknami, ktorá má ohybnú hlavu a je špeciálne navrhnutý tak, aby zabránil nadmernému tlaku na ďasná.

Začnite používať zubnú niť raz denne, večer, než pôjdete spať. Dôležité je správne používanie nite medzi zubami, zakrivenie nite okolo zuba do tvaru „C“ a jemné posúvanie hore a dole aj pod okraj ďasná. Uistite sa, že používate pre každý zub novú časť nite, aby ste neprenášali plak zo zuba na zub. Pretože používanie zubnej nite pomáha odstraňovať baktérie zubného povlaku a zvyšky jedla, je to dôležitý preventívny krok, ako sa vyhnúť ochoreniu ďasien.

Opuchnuté a krvácajúce ďasná u detí

Štúdie Indian Dental Association ukazujú, že 70 % detí do 15 rokov má ochorenie ďasien. IDA ďalej hovorí, že súvislostiam alebo problémom ústneho a celkového zdravia je možné predchádzať a liečiť ich tým, že si uvedomíme ich existenciu, venujeme pozornosť ústnej preventívnej domácej starostlivosti a profesionálnej starostlivosti o ústnu dutinu. IDA odporúča, aby rodičia vzali svoje dieťa k zubnému lekárovi na úvodnú prehliadku po objavení prvého zuba, najdlhšie vo veku jedného roka dieťaťa a potom v pravidelných intervaloch.

Pokiaľ vášmu dieťaťu rastie nový zub, uvidíte v tejto oblasti opuch a začervenanie. Naneste na oblasť ľad, aby ste upokojili zápal. Niekedy môžu tvrdé cukríky alebo chrumkavé predmety odrieť ďasná dieťaťa, čo môže spôsobiť krvácanie a opuchy. Je tiež bežné, že si deti porania ústa po páde alebo pri hraní. Pokiaľ zranenie vyzerá vážne a akékoľvek krvácanie trvá dlhšie ako 10 minút, navštívte lekára.

Starostlivosť o krvácajúce a opuchnuté ďasná

U miernejších prípadov opuchnutých ďasien zvážte zlepšenie čistenia zubov ďasien a preplachovania úst slanou vodou, čo môže pomôcť znížiť opuchy. Pri krvácaní ďasien poskytne úľavu gázový vankúšik namočený v ľadovej vode alebo vlhký čajový sáčok pritlačený na mieste. Za normálnych okolností možno na zníženie bolesti užívať voľnopredajné lieky proti bolesti, ako je ibuprofén alebo paracetamol.

Najlepšou liečbou gingivitídy je profesionálne čistenie zubov a odstránenie zubného kameňa a povlaku. Čistenie dobrou antimikrobiálnou zubnou pastou bojuje s bakteriálnymi zárodkami po dobu 12 hodín a pomáha redukovať povlak, zápal ďasien, usadzovanie zubného kameňa, zubný kaz a zápach z úst medzi návštevami u zubného lekára.

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien