Päť vecí, ktoré môžete robiť, keď vám krvácajú ďasná

Prečítanie tohto článku vám zaberie 5 minút.

Čistíte si zuby a všímate si červené zafarbenie pri vypľúvaní zubnej pasty? Pri používaní zubnej nite môžete zaznamenať krvácanie. Hoci sa malé množstvo krvi nemusí zdať ako veľký problém, pokiaľ vaše ďasná trvalo krvácajú, nemali by ste to ignorovať. Krvácanie ďasien sa môže objaviť z mnohých dôvodov, od gingivitídy až po vedľajší účinok tehotenstva. Zmena starostlivosti o ústnu dutinu môže tiež spôsobiť spočiatku krvácanie ďasien. Nižšie nájdete, čo môžete urobiť, ak si krvácanie všimnete.

Zlepšite starostlivosť o ústnu dutinu

Hlavnou príčinou krvácania ďasien je hromadenie plaku pozdĺž ďasnového žliabku. Keď plak neodstránite včas, stvrdne na zubný kameň, zmineralizovaný materiál, na ktorý priľne ďalší povlak a naďalej dráždi ďasná, čo spôsobuje ich krvácanie a môže prejsť do pokročilejších foriem ochorení ďasien. Najlepší spôsob, ako znížiť hromadenie povlaku a riziko krvácania ďasien, je zlepšiť starostlivosť o ústnu dutinu.

Nezabudnite si dvakrát denne čistiť zuby pomocou fluoridovej zubnej pasty. Aspoň raz denne použite zubnú niť; krvácanie ďasien môže byť niekedy zastavené pravidelným používaním zubnej nite. A samozrejme je tiež nutné pravidelne navštevovať svojho zubného lekára – nielen keď máte problém alebo obavy – aby ste si udržali ústa v najlepšej kondícii.

Skontrolujte si pomôcky ústnej hygieny

Napriek tomu, že si pravidelne čistíte zuby zubnou kefkou a niťou a chodíte pravidelne na zubnú prehliadku, vaše pomôcky na starostlivosť o ústnu hygienu môžu byť príčinou krvácania ďasien. Aj keď by sa mohlo zdať, že zubná kefka so strednými alebo tvrdými vláknami čistí vaše zuby a ďasná hlbšie a dôkladnejšie, tvrdšie vlákna obvykle spôsobujú iba podráždenie – čo môže byť dôvod, prečo vaše ďasná krvácajú. Zubní lekári odporúčajú používať zubnú kefku s mäkkými vláknami, ktorú vaše zuby a ďasná dôkladne vyčistia bez podráždenia.

V niektorých prípadoch to nemusí byť pomôcky, ktoré spôsobujú krvácanie, ale spôsob, akým ich používate. Ak ste si už odvykli používať zubnú niť, začnite ju znova používať. Pri okrajoch ďasien môžete vidieť trochu krvi, a preto nezabúdajte zubnú niť používať šetrne a netlačte ju príliš silno na zuby a ďasná.

Dodržujte zdravú stravu

To, čo jete a kedy to jete, tiež zohráva úlohu v tom, aby vaše ďasná nekrvácali. Potraviny, ktoré obsahujú veľa cukru alebo jednoduchých sacharidov, zvyšujú riziko problémov so zubami a ďasnami, pretože cukor vytvára ideálne prostredie na tvorbu plaku. Prejdite k strave s nižším obsahom cukru a vysokým obsahom potrebných živín obsiahnutých v potravinách, ako je zelenina. Sladkosti si zo života nemusíte vymazať, ale nezabudnite ich jesť s mierou a čistite si po týchto desiatach zuby, aby sa cukor nestihol usadiť.

Porozmýšľajte o svojich liekoch

Niektoré lieky tiež zvyšujú pravdepodobnosť, že vaše ďasná budú krvácať. Niektoré voľnopredajné lieky proti bolesti, ako je aspirín, riedi krv, a preto môžu zvýšiť krvácanie. Je tiež možné, že lieky na predpis spôsobí krvácanie ďasien. Pokiaľ tomu tak je, môže vám praktický lekár predpísať inú dávku alebo úplne iný liek. Vždy sa poraďte so svojím praktickým lekárom, ak si myslíte, že liek spôsobuje nežiaduce účinky, aj keď sa zdajú mierne.

Navštívte svojho zubného lekára

Ak zmena návykov starostlivosti o ústnu dutinu, úprava liekov a dodržiavanie zdravej stravy nepomôže zastaviť krvácanie ďasien, ďalším krokom by mala byť návšteva zubného lekára, ktorý skontroluje vaše zuby a ďasná a určí, či nemáte vážnejší stav, napríklad pokročilé ochorenie ďasien. Váš zubný lekár môže tiež vykonať röntgen zubov a ďasien. Ak sa domnieva, že je potrebná liečba, ako je hĺbkové čistenie alebo parodontologická chirurgia, pravdepodobne navštívite parodontológa, ktorý sa špecializuje na liečbu ochorení ďasien.

V niektorých prípadoch nie je krvácanie ďasien žiadnym problémom, ale v niektorých prípadoch môže vyžadovať profesionálne ošetrenie. Pri správnej diagnóze a osobnej starostlivosti sa krvácanie ďasien môže stať minulosťou.

Všetko o zdraví ďasien