Ako sa vyhnúť bolesti zubov počas tehotenstva

Zubný lekár v maske a rukaviciach vyšetruje pacientku v zubnej ambulancii.

Prečítanie tohto článku vám zaberie 5 minút.

Bolesť zubov počas tehotenstva

Ak čakáte alebo plánujete bábätko, jedným zo špecialistov, ktorých by ste mali navštíviť, je váš zubár. Možno vás to prekvapí a poviete si, že veď predsa neexistuje žiadna priama súvislosť medzi vašimi zubami a tehotenstvom. Tehotenstvo však predstavuje zvýšené riziko pre vaše ústne zdravie. Hormonálne zmeny v tele matky, či zmeny stravovacích návykov a nedostatočná ústna hygiena sú toho časté príčiny. Aby ste sa počas tehotenstva vyhli bolesti zubov, či iným ťažkostiam ústnej dutiny, bude na mieste návšteva zubára.

Návšteva zubára, ktorá vám ušetrí zdravotné problémy

Zubní lekári aj pôrodníci sa zhodujú, že ženy by mali v ideálnom prípade navštíviť zubára ešte pred začiatkom tehotenstva. Umožní to vášmu zubárovi dôkladne vyšetriť a vyčistiť vaše zuby a tiež liečiť všetky eventuálne choroby ústnej dutiny. Znamená to, že nasledujúcich deväť mesiacov budete mať o jednu starosť menej. Ak ste už tehotná, mali by ste si tiež naplánovať kontrolu u zubného lekára.

Ak vás počas tehotenstva bolia zuby, alebo máte príznaky ochorenia ďasien, nečakajte, pokým vaše dieťatko príde na svet. Pri čo i najmenších príznakoch ústneho ochorenia kontaktujte svojho zubného lekára. Ako uvádza Slovenská komora zubných lekárov, počas zubných ošetrení počas tehotenstva, vrátane lokálnej anestézie, nehrozí žiadne nebezpečenstvo pre matku ani pre plod. Samozrejme, informujte svojho zubného lekára o tom, v ktorej fáze tehotenstva sa práve nachádzate, prípadne či užívate nejaké lieky, alebo je vaše tehotenstvo rizikové.

Predchádzajte vzniku zubného kazu

Zubný kaz vzniká, keď baktérie v ústnej dutine vytvárajú kyseliny z cukrov a sacharidov, ktoré konzumujete; tieto kyseliny potom môžu časom poškodiť sklovinu. Počas tehotenstva ste obzvlášť náchylná k vzniku zubného kazu, a to z niekoľkých dôvodov. Obrovská chuť na sladké, kyslé uhorky a ďalšie jedlá, pri ktorých klesá pH v ústnej dutine a vaše zuby sú náchylné na vznik zubného kazu. Ďalšim dôvodom môže byť zanedbanie ústnej hygieny, čo tiež spôsobuje vznik zubného kazu. Skladba baktérií v ústnej flóre je v tomto období oveľa kyslejšia a zvracanie spôsobené rannými nevoľnosťami môže tiež zvýšiť množstvo kyseliny, ktorej je zubná sklovina vystavená.

Aby ste sa vyhli zubnému kazu, pravidelne si čistite zuby zubnou kefkou s jemnými vláknami a fluoridovou zubnou pastou. Sladkosti obmedzte na minimum a ak máte chuť na niečo sladké, dajte si ich hneď po jedle ako dezert. Ak si nemôžete práve umyť zuby, vypláchnite si ústa aspoň čistou vodou a raz denne si vyčistite medzizubné priestory. Ak trpíte rannými nevoľnosťami, je vhodné si po zvracaní vypláchnuť ústa trochou vody so štipkou sódy bikarbóny, aby sa neutralizovali zvyšky žalúdočnej kyseliny v ústach.

Prevencia zápalu ďasien

Nie je nič nezvyčajné, že tehotným ženám krvácajú ďasná pri čistení zubov kefkou alebo medzizubnými pomôckami. Hormonálne zmeny môžu zvýšiť riziko zápalu, ktorý sa nazýva aj tehotenská gingivitída. Aby ste zabránili tomu, že sa z toho vyvinie vážnejšie ochorenie ďasien, zlepšite svoju starostlivosť o zuby, používajte antibakteriálnu ústnu vodu a častejšie absolvujte dentálnu hygienu, aby sa vaše citlivé ďasná nezapálili.

V druhom trimestri sa v ojedinelých prípadoch môže medzi zubami objaviť bolestivý opuch tkaniva ďasien nazývaný tiež „tehotenský nádor“ alebo epulis. Epulis je náchylný na krvácanie a býva dôsledkom nadmerného hromadenia povlaku. Ak máte podozrenie na tehotenský epulis, ihneď kontaktujte svojho zubného lekára. Dobrou správou však je, že toto zápalové ložisko zvyčajne po narodení dieťaťa zmizne.

Ďalšou menej častou komplikáciou v tehotenstve býva kývanie zubov. Na základe hormonálnych zmien dochádza k zvýšenému rastu krvných ciev v oblasti zubného aparátu, často sa objavuje krvácanie ďasien a zápal sliznice v ústach, ktorý sa nazýva tehotenská gingivitída. Ak spozorujete kývanie zubov, okamžite kontaktujte svojho zubného lekára.

Vaše ústne zdravie je dôležitou súčasťou vášho zdravia a zdravia vášho dieťaťa. Z tohto dôvodu zubní lekári a pôrodníci odporúčajú ženám, aby si svoje dentálne zdravie dobre strážili, aby ich tehotenstvo prebiehalo hladko a bez komplikácií.

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien