Je zápal ďasien liečiteľný?

Prečítanie tohto článku vám zaberie 4 minúty.

Pokiaľ vám pri čistení zubov opúchajú, bolia alebo krvácajú ďasná, môžete mať zápal ďasien. Ale nebojte sa – obvykle ide o liečiteľný stav, ktorému je možné predchádzať! Vďaka včasnému zásahu ho môže váš zubný lekár liečiť a zvrátiť jeho následky. Začnite liečiť svoje ďasná ešte dnes tým, že si dohodnete návštevu u zubného lekára a zlepšite svoju každodennú ústnu hygienu.

Čo spôsobuje zápal ďasien

Gingivitída, známa ako počiatočné štádium ochorenia ďasien, nastáva, keď sa okolo ďasňového žliabku nahromadí plak alebo zubný kameň a spôsobí zápal ďasien. Tento zápal môže prejaviť tak, že ďasná po čistení kefkou alebo zubnou niťou začervenajú, opuchnú, sú citlivé a dokonca aj krvácajú. Avšak, nie každý so zápalom ďasien pociťuje tieto príznaky a mnohí majú tento stav po dlhú dobu bez toho, aby si to uvedomovali. Ak sa zápal ďasien nelieči, môže viesť k závažnejším formám ochorenia parodontu, ako je parodontitída, ktorá môže spôsobiť trvalé poškodenie zubov, ďasien a čeľustnej kosti.

Ako liečiť zápal ďasien

Dokážete zlepšiť zdravie ďasien? Samozrejme áno. S pomocou vášho zubného lekára a dôslednou ústnou starostlivosťou doma vám vaše ďasná poďakujú.

Profesionálne zubné ošetrenie zápalu ďasien

Pri vašej preventívnej prehliadke môže zubný lekár alebo dentálna hygienička diagnostikovať zápal ďasien jednoduchým pohľadom na vaše zuby a ďasná. Dôkladné čistenie odstráni všetok povlak z povrchu zubov alebo v ďasňovom žliabku, aby sa zabránilo zápalu. Pokiaľ plak zmineralizuje, vaše zuby môžu vyžadovať pokročilejšie techniky, známe ako scaling a root planing, aby sa dôkladne odstránil všetok zubný kameň a vyhladili povrchy koreňov, ktoré zachytávajú baktérie. Váš zubný lekár preskúma akékoľvek abnormality polohy zubov alebo zubné zásahy – ako sú korunky, mostíky alebo náhrady – a odporučí akékoľvek opravy, ktoré by vám mohli uľahčiť čistenie ďasien a zubov doma. U závažnejších prípadov môže váš zubný lekár použiť dentálnu sondu na zmeranie všetkých parodontálnych vačkov, ktoré sa vyvíjajú v ďasňovom žliabku, aby zistil, či stav postupuje.

Dôsledná každodenná ústna starostlivosť v boji proti zápalu ďasien

Akonáhle absolvujete vyšetrenie a ošetrenie dentálnou hygieničkou, vaša starostlivosť o zápal ďasien práve začala. Váš zubný lekár alebo dentálna hygienička vás poučí o správnej rutine starostlivosti o ústnu dutinu, ale minimálne dodržujte tieto pokyny:

  • Čistite si zuby dvakrát denne. Ak je pravidelné čistenie už súčasťou vašej rutiny, znova skontrolujte, či používate správnu techniku. Vaše podráždené ďasná môžu spočiatku vyžadovať jemnejšie zaobchádzanie, takže sa uistite, že používate kefku s mäkkými vláknami a vyvíjate adekvátny tlak.
  • Medzizubné priestory si čistite raz denne. Každodenné používanie zubnej nite a medzizubných kefiek medzi zubami odstráni povlak, ktorý obsahuje baktérie a zvyšky jedla, a pomôže redukovať zápal. Vyskúšať môžete aj ďalšie spôsoby čistenia medzizubných priestorov, ako je ústna sprcha.
  • Pri problémoch ďasien je dôležitá ústna voda. Voľnopredajné ústne vody poskytujú ďalšiu pomoc pri zápale ďasien a kontrole baktérií v ústach. Zaraďte do starostlivosti antiseptickú ústnu vodu alebo požiadajte svojho zubného lekára alebo dentálnu hygieničku o jej odporúčanie.

Je zápal ďasien liečiteľný?

Vaša liečba zápalu ďasien začína prevzatím vášho ústneho zdravia do vašich rúk. Ak si všimnete akúkoľvek citlivosť, opuch alebo krvácanie ďasien, dohodnite si schôdzku vo svojej zubnej ordinácii. Včasným odhalením príznakov zápalu ďasien a vyhľadaním liečby môžete rýchlejšie a ľahšie zmierniť príznaky a obnoviť zdravie ďasien.

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien