Pľuzgieriky, biele škvrny a útvary na slizniciach ústnej dutiny - príčiny a liečba

Žena ukazuje svoje rovné zuby.

Prečítanie tohto článku vám zaberie 6 minút.

Je dôvod na obavy, keď sa mi v ústach objaví biely pľuzgierik či ranka?

Na ďasnách sa nám z času na čas môžu objaviť biele pľuzgieriky, ranky či fľaky a spôsobiť nepríjemné pocity či bolesť, je však pri ich vzniku dôvod na obavy? Príčiny bielych oblastí slizníc, hrčiek a pľuzgierikov môžu byť rôzne, od benígnych po vážne. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, čo spôsobuje biele oblasti slizníc a pľuzgieriky na ďasnách a kedy je potrebné vyhľadať lekársku pomoc.

Čo spôsobuje pľuzgieriky na vašich ďasnách?

Sú viaceré príčiny, prečo môžu v ústach vznikať biele fľaky, rany a škvrny. Patria sem napríklad:

Aftózna stomatitída
Toto je najčastejšia príčina bielych fľakov na slizniciach. Často majú bielu alebo žltú škvrnu v strede a červený okraj okolo. Aftózna stomatitída býva sprevádzaná silnou bolesťou. To väčšinou spôsobí, že pacienti majú istý čas problémy pri pití a jedení, najmä pri konzumácii kyslého.

Orálna kandidóza
Bežnou príčinou bieleho povlaku na slizniciach je premnoženie kvasinky Candida albicans. Môže to spôsobiť, že sa sliznice sfarbia do krémovo bielej, alebo sa vyskytnú žlté lézie na ďasnách, jazyku, podnebí a vnútornej strane líc. Tieto lézie môžu byť mierne vystúpené a spôsobovať bolesť či mierne krvácanie. Pri podozrení na orálnu kandidózu sa odporúča navštíviť svojho všeobecného či zubného lekára.

Orálny lichen planus
Orálny lichen planus sa považuje za chronický zápalový stav, ktorý sa môže prejavovať bielymi plochami na ďasnách a ostatných slizniciach v ústach pripomínajúcimi čipku. Hoci biele škvrny samy o sebe nemusia byť nepríjemné, môžu sa vyvinúť do červených, vystúpených škvŕn alebo otvorených vredov a spôsobovať nepríjemné pocity či iné chronické príznaky. Mali by byť vyšetrené všeobecným alebo zubným lekárom.

Leukoplakia
Leukoplakia sa prejavuje malými bielymi plochami pevne priliehajúcimi na sliznicu, ktoré sa vyvíjajú z vnútornej strany líc, spodnej časti úst a jazyka. Postupom času sa môžu zahustiť alebo stvrdnúť a nemožno ich zoškrabať. Niektoré typy leukoplakie, ako je škvrnitá leukoplakia, ktorá sa prejavuje v podobe bielych škvŕn s červenými plochami, môžu byť prekancerózne. V prípade, že vo svojich ústach spozorujete takéto fľaky, vyhľadajte svojho všeobecného alebo zubného lekára.

Trauma a trenie
Podľa Slovenskej komory zubných technikov môžu zle priliehajúce zubné protézy, hryzenie do líc, ostré hrany zubov alebo plomby spôsobiť ochorenie ďasien či ich mechanické poškodenie.

Chemické podráždenie
Fajčenie zvyčajne prispieva k vzniku bielych škvŕn, fľakov alebo hrčiek na ďasnách.

Ako sa dajú liečiť pľuzgieriky na ďasnách?

Závisí to od príčiny ich vzniku a či sú pľuzgieriky, škvrny, ranky či biele ďasná viditeľné na väčších plochách ústnej dutiny. Príčiny ich vzniku a spôsob liečby sú uvedené nižšie.

Aftózna stomatitída
Pokiaľ ide o aftóznu stomatitídu, problém by sa mal vyriešiť sám v priebehu jedného týždňa. Ak chcete urýchliť hojenie, vypláchnite si doma ústa slanou vodou a vyhýbajte sa koreneným alebo kyselinotvorným jedlám, ako sú napríklad potraviny s obsahom cukru. Tento typ ochorenia si môže vyžadovať ošetrenia ako: výplachy úst, topické produkty a perorálne lieky na zníženie bolesti a zápalu. Ak biele pľuzgieriky stále pretrvávajú, navštívte svojho zubára, ktorý vám môže predpísať perorálne steroidné lieky alebo v závažnejších prípadoch použiť lokálne roztoky na vypálenie a uzavretie vredov.

Orálna kandidóza
Toto ochorenie si často vyžaduje antimykotickú liečbu, ktorá zahŕňa: tablety, výplachy úst, pastilky alebo tabletkové antimykotiká na elimináciu mykózy. Oplachovanie úst teplou slanou vodou môže liečbu urýchliť.

Orálny lichen planus
Liečba ochorenia orálny lichen planus môže zahŕňať kortikosteroidy na zníženie zápalu. Liečba môže byť topická, orálna alebo injekčná. Váš lekár vám môže predpísať lieky na tlmenie bolesti a/alebo lieky na potlačenie imunity.

Leukoplakia
V prvom rade je potrebné vyšetriť, či leukoplakia nie je príznakom rakoviny. Váš zubný lekár vykoná vyšetrenie biopsiou a ak je to potrebné, operačne ju odstráni. Leukoplakiu môže lekár odstrániť skalpelom, laserom alebo kryopróbom, ktorý zmrazí a odstráni bunky. Ak je u vás leukoplakia spôsobená oslabeným imunitným systémom, môže vám lekár predpísať antivírusové lieky.

Čo môžem urobiť, aby sa mi nespravili biele ďasná alebo biele pľuzgieriky na ďasnách?

  • Ak sa u vás pravidelne vyskytujú benígne vredy v ústach, porozmýšľajte nad výberom zubnej pasty a ústnej vody bez obsahu SLS zložiek. 
  • Dodržiavajte správnu ústnu hygienu: čistite si zuby dvakrát denne a raz denne si vyčistite medzizubné priestory. Používajte mäkkú zubnú kefku a čistite jemne, aby ste predišli podráždeniu ďasien. Čistite si jazyk a medzi čistením zubov si vyplachute ústa ústnou vodou. 
  • Pravidelne chodievajte na preventívne prehliadky k zubnému lekárovi a na dentálnu hygienu. 
  • Starostlivosť o seba: snažte sa eliminovať stres, ktorý môže znižovať váš imunitný systém a prispievať k vzniku bielych ďasien, napríklad pri leukoplakii. 
  • Jedzte zdravú, vyváženú stravu s nízkym obsahom cukru. Cukor prispieva k vzniku mykózy, ktorá spôsobuje vznik ochorení, ako napríklad orálna kandidóza a k rozvoju bieleho povlaku na slizniciach a tiež zubného kazu. 
  • Vyvarujte sa fajčeniu a konzumácii akýchkoľvek tabakových výrobkov.

Ak sa vám v ústach objavia biele fľaky, pľuzgieriky alebo ranky, skúste ich opláchnuť teplou slanou vodou, aby ste znížili podráždenie a zničili baktérie, ktoré by ich mohli spôsobovať. V prípade aftóznej stomatitídy sa problém pravdepodobne vyrieši sám, ostatné ochorenia si môžu vyžadovať lekársky zásah. Ak biele fľaky na slizniciach a ďasnách pretrvávajú, vyhľadajte lekársku pomoc, aby sa určila príčina a liečba.

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien