Ako bojovať proti zápalu ďasien v troch jednoduchých krokoch

Prečítanie tohto článku vám zaberie 5 minút.

Pozorujete krvácanie, keď si čistíte zuby, trápi vás často zápach z úst alebo pachuť v ústach? Sú vaše ďasná červené, opuchnuté a citlivé? Podľa webu Americkej dentálnej asociácie (ADA) sú to všetko príznaky zápalu ďasien, čo je skoré štádium ochorenia ďasien. Gingivitída začína, keď sa bakteriálny povlak hromadí okolo ďasňového žliabku, čo spôsobuje zápal ďasien. Ale nebojte sa; je to liečiteľné. Ak chcete vedieť, ako bojovať so zápalom ďasien, nasledujte tieto tri kroky: čistenie zubnou kefkou, používanie medzizubných pomôcok a profesionálne čistenie.

Správne čistenie zubov

Vaše návyky pri čistení zubov môžu vyzerať bez chyby, ale vždy je čo zlepšovať. Váš prvý krok v boji proti zápalu ďasien začína nasledovne. Použite kefku s mäkkými vláknami, dostatočne malú, aby sa dostala do ťažko dostupných miest. Pre správne čistenie zubov umiestnite zubnú kefku pod uhlom 45 stupňov k ďasnovému žliabku a používajte krátke, jemné ťahy tam a späť na každý zub, celkom čistite zuby najmenej dve minúty. Čistite si zuby starostlivo, aby ste nevynechali žiadnu oblasť. Vyčistite vonkajšie povrchy horných zubov a potom prejdite na vonkajšie povrchy dolných zubov. Ďalej vyčistite vnútorné povrchy horných zubov a potom to isté pri dolných zuboch. Žuvacie plôšky zubov si čistite ako posledné a prípadné si vyčistite aj jazyk.

Vyhoďte staré a opotrebované zubné kefky, ktoré môžu obsahovať baktérie. Rozstrapkané vlákna tiež nevyčistia dostatočne. Spýtajte sa svojho zubného lekára, ktorá zubná pasta je pre vás vhodná; existujú produkty, ktoré uspokoja vaše nároky. Zatiaľ čo väčšina zubných pást má špecifické zloženie na prevenciu zubného kazu, iné sa starajú o zuby, ktoré sú náchylnejšie na podráždenie spojené s ochorením ďasien alebo citlivosťou zubov.

Správne používanie zubnej nite

Zubná niť čistí povlak z oblastí, kam sa vaša zubná kefka nedostane – medzi zubami a pod ďasnami, podľa ADA. To je dôvod, prečo je používanie zubnej nite kľúčovým faktorom v prevencii zápalu ďasien.

Zubnú niť používajte jedenkrát denne, ideálne pred spaním, keď už máte za sebou všetky jedlá dňa. Omotajte dostatočne dlhý kus nite (asi 45 cm) okolo prostredníka každej ruky. Držte niť pevne medzi palcami a ukazovákmi a vsuňte ju medzi každý zub tak, že okolo každého zuba vytvoríte tvar C pomocou tlaku a ťahu a potom pohybom hore-dole. Preneste niť cez ďasná medzi zubami a vykonajte rovnaký postup na druhej strane. Niť budete musieť ohnúť okolo každého zuba, aby mohla ísť pod ďasno, a potom, čo si utrite obe strany zubov nití, posuňte niť dole, aby bolo možné použiť čistú oblasť na čistenie ďalších zubov.

Dávajte pozor, aby ste niť na niť nevyvíjali tlak, a postupujte ústami cez čisté časti tak, aby ste neprenášali baktérie zo zuba na zub. So zubnou niťou pracujte pomaly, pohybom tam a späť. Ak máte problémy, požiadajte svojho zubného lekára alebo dentálnu hygieničku o odporúčanie; existujú voskované a nevoskované varianty, užitočné sú flosspicky (držiaky na nite), pokiaľ bojujete s navíjaním a uchopením nite.

Profesionálne čistenie zubov

Keď povlak zo zubov dôkladne nevyčistíte kefkou a niťou, stvrdne na zubný kameň. Dochádza k nahromadeniu zubného kameňa a plak priľne k zubnému kameňu, čo vedie k zvýšeniu bakteriálnych toxínov a môže spôsobiť, že zápal ďasien prejde do závažnejších foriem ochorení ďasien, ako je parodontitída.

Profesionálne čistenie je najlepší spôsob, ako odstrániť zubný kameň. Profesionálne čistenie môže zvrátiť ďalší rozvoj ochorení ďasien. To môže zahŕňať scaling, ktorý predstavuje odstránenie stvrdnutého povlaku (zubného kameňa); a root planing, ktorý sa používa na vyhladenie koreňa na podporu hojenia po odstránení povlaku a zubného kameňa. Mnohým ľuďom stačí preventívne čistenie dvakrát ročne, ale váš zubný lekár vám môže pomôcť stanoviť rozvrh, ktorý vám najlepšie vyhovuje.

Čím skôr začnete, tým lepšie. Znalosť ako bojovať so zápalom ďasien vám teraz zaistí zdravé ústa bez obáv z ochorenia ďasien v budúcnosti.

Zdieľať tento článok

Ako bojovať proti zápalu ďasien v troch jednoduchých krokoch

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien