Tehotenstvo a starostlivosť o ústnu dutinu

Budúca mamička sa pozerá z okna a drží si brucho.

Prečítanie tohto článku vám zaberie 10 minút.

Počas tehotenstva

Využite našich šesť odporúčaní, aby ste si zachovali dobré ústne zdravie počas tehotenstva:

  • Ak plánujete otehotnieť, objednajte sa na kontrolu ku svojmu zubnému lekárovi esťe pred začiatkom tehotenstva a dajte si skontrolovať najmä ďasná a parodont. Zapálené alebo opuchnuté ďasná je treba liečiť ešte pred začiatkom tehotenstva. Ako uvádza Slovenská komora zubných lekárov, parodontitída u tehotných žien zvyšuje niekoľkonásobne riziko predčasného pôrodu a nízkej pôrodnej hmotnosti dieťaťa.
  • V tehotenstve majú ženy nárok na dve prehliadky u zubného lekára. Počas kontroly v prvom trimestri je vhodné nechať si zuby vyšetriť a odborne vyčistiť. V prípade potreby by sa malo zubné ošetrenie odložiť až na druhý trimester, vrátane liečby ochorenia ďasien a zubného kazu. Niektorí zubní lekári vykonávajú „dezinfekciu celej ústnej dutiny“. To znamená, že množstvo choroboplodných zárodkov v ústach je znížené na najnižšiu možnú úroveň.
  • Zuby si čistite aspoň dvakrát denne zubnou pastou s obsahom fluoridu. Používajte pri tom mäkkú zubnú kefku. Každý zub umývajte zvnútra aj zvonka. Osobitnú pozornosť venujte línii ďasien, v ktorej sa najčastejšie usádzajú baktérie spôsobujúce ochorenie ďasien.
  • Denne používajte niť alebo mezdizubnú kefku na čistenie medzizubných priestorov, kam klasická zubná kefka nedosiahne.
  • Obmedzte pojedanie sladkých alebo škrobových pokrmov medzi jedlami, pretože baktérie obsiahnuté v zubnom povlaku vytvárajú kyslé prostredie v ústach. Kyselinotvorné jedlá následne môžu viesť k poškodeniu zubnej skloviny a zubnému kazu. Pozor tiež na sladené nápoje. Sladké pokrmy by sa mali konzumovať spolu s hlavným jedlom, aby sa minimalizoval ich negatívny vplyv na zuby.
  • Využite svoju tehotenskú prehliadku, aby ste sa čo najlepšie informovali. Postupujte podľa pokynov svojho gynekológa, napríklad ak vám odporúči užívať minerálne či vitamínové doplnky, aby ste zachovali dobré zdravie sebe aj bábätku.

Pre bábätká od narodenia do 6 mesiacov

Deti potrebujú zdravé zuby, aby vedeli dobre jesť, rozprávať či smiať sa. Prvé mliečne zuby sa prerezávajú obvykle okolo 6. mesiaca. V tomto období si dieťatko môže osvojiť rané návyky ústnej hygieny, ktoré ho budú sprevádzať aj neskôr. Ponúkame vám niekoľko rád, ktoré vám pomôžu zachovať pekné zúbky vášho dieťaťa.

  • Zúbky začnite umývať dieťaťu zubnou kefkou pre bábätká raz denne od prvého prerezaného zuba.
  • Nedávajte bábätku tesne pred spaním fľašu naplnenú mliekom, ovocným džúsom ani sladeným čajom. Sladké nápoje môžu spôsobovať zubný kaz. Ak dojčíte, vyhnite sa „nepretržitému cmúľaniu“. Akákoľvek iná tekutina ako voda, dokonca aj materské mlieko či ovocná šťava, môže spôsobiť zubný kaz, ak je ponechaná v ústach počas dlhších časových úsekov. Ak sa vám zdá, že vaše dieťa potrebuje počas spánku niečo cmúľať, vyskúšajte cumlík alebo mu naplňte fľašku čistou vodou.

Prevencia zubného kazu v ranom detstve

Vznik zubného kazu v ranom detstve je vážnym ochorením ústnej dutiny. V dôsledku zubného kazu vzniká bolesť, predčasná strata zubov, rečové problémy alebo dokonca sociálne vylúčenie, čím klesá sebaúcta a sebadôvera dieťaťa.

Kazu v ranom detstve sa dá predísť. Ponúkame vám niekoľko rád:

  • Neukladajte dieťa do postele s fľaškou a vyhýbajtev sa „nepretržitému cmúľaniu“.
  • Dojčatá potrebujú pre svoj rast materské alebo detské mlieko. Tieto tekutiny by sa však mali konzumovať v určitom ohraničenom časovom úseku, aby sa zuby nevystavovali cukru dlhšie, ako je potrebné. Medzitým by sa mala dieťaťu podať voda alebo nesladený čaj. Voda je pre zuby dojčiat úplne bezpečná.

Od 6 - 18 mesiacov

Ponúkame vám 4 tipy, aby ste zachovali zúbky vášho dieťaťa zdravé aj počas ďalších rokov:

  • V 6 až 12 mesiacoch veku dieťaťa začnite používať pohárik a naplňte ho vodou alebo nesladeným čajom. Len čo vaše dieťa začne siahať po vašich šperkoch a samostatne uchopovať hračky, môžete ho začať učiť piť z pohárika.
  • Spočiatku bude všetko pooblievané, ale buďte trpezliví. Dieťatko sa bude rado učiť tejto novej zručnosti.
  • Nenechávajte bábätko neustále s fľaškou. Nepretržité cmúľanie fľaše môže viesť k vážnemu poškodeniu zubov, ktoré sa nazýva „kaz v ranom detstve“ alebo „syndróm dojčenskej fľaše“.
  • Zuby umývajte dieťaťu každý deň. Keď sa bábätku začnú prerezávať zúbky okolo 6. mesiaca, mali by ste ich každý deň čistiť jemnou detskou zubnou kefkou a pastou s obsahom fluoridu. Európska asociácia pre detské zubné lekárstvo (EAPD) odporúča deťom do 3 rokov potrieť vrchol vlákien kefky tenkou vrstvou detskej zubnej pasty s obsahom fluoridu (1000 ppm). Najlepšie je sadnúť si a držať dieťa v náručí. Môžete mu zaspievať jeho obľúbenú pesničku a nechajte mu čas pohrať sa so zubnou kefkou. Je dôležité, aby sa čistenie zubov stalo súčasťou hry. Niekedy to môže byť skutočný boj, najmä keď nemáte dostatok času. Snažte sa však zostať v pokoji.
  • Pravidelne kontrolujte zuby dieťaťa, najmä, či mu nevzniká zubný povlak či iné príznaky ochorenia chrupu. Pootvorte dieťaťu ústa a pozrite sa mu na zuby. Ak zbadáte biely povlak, sú to baktérie, ktoré by sa mohli začať rozmnožovať na zuboch vášho dieťaťa a spôsobiť mu zubný kaz. Znamená to, že zuby treba začať lepšie čistiť. Ak zbadáte hnedé alebo kriedovo biele škvrny, môže to indikovať už existujúci zubný kaz. V takom prípade je potrebné objednať sa na kontrolu k zubnému lekárovi.
  • Vezmite svoje dieťa na kontrolu ku zubárovi i keď sa zatiaľ neobjavili žiadne príznaky ochorenia. Ak absolvujete svoju prvú návštevu u zubára zavčasu, bude to pre dieťa bežná skúsenosť a vyhnete sa tomu, aby malo dieťa zo zubára strach. Vopred si overte, či váš zubný lekár prijíma aj menšie deti. V opačnom prípade môžete vyhľadať detského stomatológa. Ak sa vy sami bojíte zubára, je dobré poslať s dieťaťom inú zodpovednú osobu, pretože dieťa by ľahko vycítilo vašu nervozitu.

Od 18 - 24 mesiacov

Ponúkame vám 4 dôležité tipy, ktoré vám pomôžu zachovať pekné zúbky vášho batoľaťa.

  1. Obmedzte denný príjem sladkostí vášho dieťaťa. Medzi hlavnými jedlami nedávajte batoľaťu žiadne bublinkové nápoje, sladkosti či iné jedlá s vysokým obsahom cukrov, ako sú lupienky, keksíky alebo kečup. Tieto potraviny môžu spôsobiť zubný kaz.
  2. Vyvarujte sa neustáleho pojedania. Zakaždým, keď vaše dieťa zje nejakú sladkosť alebo škrobové jedlo, vytvorí to kyslé prostredie v jeho ústach. Čím viac sú detské zúbky vystavované tomuto kyslému prostrediu, tým väčšie je riziko vzniku zubného kazu. Sladké pokrmy je najlepšie podávať hneď po hlavnom jedle vo forme dezertu.
  3. Sladkosti by sa nikdy nemali deťom dávať tesne pred spaním, pretože by cukor pôsobil na zuby celú noc.
  4. Tiež si dávajte pozor na potraviny so skrytými cukrami, ako sú jogurty, cereálne tyčinky a iné, ale aj sušené ovocie, ktoré je pre zuby veľmi škodlivé.

Niečo na zahryznutie pre zdravé zúbky

  1. Pokiaľ chcete, aby si vaše dieťa obľúbilo zdravé jedlá, najlepšie mu bude ísť príkladom:
    • Ovocie
    • Zelenina
    • Celozrnný chlieb
    • Nesladené cereálie s mliekom
    • Syr
    • Nesladený jogurt s čerstvým ovocím
    • Mlieko
    • Orechy
  2. Čistite zuby batoľaťa aspoň dvakrát denne po raňajkách a pred spaním. Na čistenie zubov a ďasien používajte mäkkú detskú zubnú kefku. Aplikujte množstvo zubnej pasty veľkosti zrnka ryže s obsahom fluoridu 1000 ppm. Keďže niektoré deti až do 6 rokov nevedia zubnú pastu vypľuť a majú tendenciu celú penu z pasty prehltnúť, je dôležité nájsť správnu rovnováhu medzi obsahom fluoridu a množstvom použitej zubnej pasty. Tiež je potrebné vziať do úvahy, pokiaľ dieťa užíva fluoridové tablety alebo konzumuje fluorid v inej forme, ako napríklad fluoridovú kuchynskú soľ. Vaše dieťa si určite potrebuje cvičiť čistenie zúbkov, vy mu však v tomto musíte pomôcť. Keď si dieťa dočistí zuby, vy by ste mu ich mali ešte prebehnúť kefkou. Väčšina detí si nečistí zuby správne až do svojich 6 rokov.
  3. A nezabudnite, že zubný lekár je tu pre vás. Podľa Americkej dentálnej asociácie (ADA) sa odporúča prvá zubná prehliadka dieťaťa vo veku jedného roka alebo vtedy, keď sa mu prerežú prvé zúbky. Na preventívnu prehliadku s dieťaťom sa odporúča chodiť dvakrát ročne. Pred prvou návštevou zubára si môžete s dieťaťom zahrať hru „na zubárov“. Môžete pri tom použiť baterku a zrkadlo a spočítať zuby sebe i batoľaťu. Čítajte si s dieťaťom knižky o návšteve u zubného lekára. A tesne pred kontrolou pripomeňte dieťatku, čo sa bude konať počas zubnej prehliadky. Môžete napríklad povedať: „pán doktor“ alebo „pani doktorka ťa chce znova vidieť a pozrieť sa ti na zúbky!“ Týmto navodíte pozitívnu atmosféru. V žiadnom prípade sa dieťaťu nevyhrážajte spôsobom: „ak si nebudeš dobre čistiť zuby, zubný lekár ti ich bude musieť všetky vytrhnúť!“

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien