Ranný zápach z úst - prevencia, liečba a tipy

Žena otvára ústa a kontroluje si dýchanie.

Prečítanie tohto článku vám zaberie 3 minúty.

Každé ráno zazvoní budík, ktorý vás prebudí z pokojného nočného spánku. Potom si utrite ospalé oči a pripravíte sa na deň. Potom to spoznáte. Tá až príliš známa chuť sprevádzaná tým, čo vám na jazyku pripadá ako vlnený sveter. A prakticky môžete cítiť zápach vychádzajúci z vašich úst. Jo, to je ranný dych. Ranný dych môže byť nepríjemný, ale nie je to nič, za čo by ste sa mali hanbiť; všetci ho už zažili. Tu je niekoľko tipov na opatrenia, aby ste sa mohli prebudiť o niečo šťastnejší a svieži.

Čo je ranný zápach z úst?

Ranný dych je forma zápachu z úst. Zápach z úst sa odborne nazýva halitóza. Podľa Americkej dentálnej asociácie (ADA) zápach zvyčajne začína baktériami v ústach. Keď spíte, čiastočky jedla sa zhromažďujú medzi zubami, na jazyku a pozdĺž ďasnového žliabku. Baktérie v ústach tieto častice rozkladajú a zanechávajú vo vašich ústach páchnuce látky.

Čo spôsobuje ranný zápach z úst?

Jedlo. Okrem zvyškov jedla v ústach môžu zápach z úst spôsobiť niektoré druhy jedla. Cesnak, cibuľa a korenie sa po trávení dostávajú do krvného obehu. Tieto chemické látky sú potom prenášané do vašich pľúc, takže tieto pachy doslova vydychujete, najmä ak jete jedlo neskoro večer pred spaním.

Suché ústa. Podľa ADA môže sucho v ústach prispieť k rannému zápachu z úst. Počas dňa pomáhajú sliny zbaviť ústa baktérií. Keď ale spíte, produkcia slín klesá, takže sa vaše ústa stávajú živnou pôdou pre baktérie. Toto sa nazýva aj ako xerostómia, suchom v ústach sa prejavuje znížená produkcia slín. Dýchanie ústami alebo chrápanie taktiež zvyšuje sucho v ústach, čo prispieva k nepríjemnému zápachu.

Zanedbávanie starostlivosti o ústnu dutinu. Zanedbanie správnej starostlivosti o ústnu dutinu viesť k ochoreniu parodontu.

Tabak. Existuje dôvod, prečo majú fajčiari mizerný dych. Fajčiari sú kvôli tomu tiež náchylnejší na ochorenie ďasien.

Lieky. Niektoré lieky majú za následok sucho v ústach, ktoré zvyšuje množstvo baktérií zhoršujúcich ranný zápach z úst.

Ako zabrániť rannému zápachu z úst?

Dobrou správou je, že pred spaním môžete prijať preventívne opatrenia. Vyskúšajte tieto tipy, aby ste sa vyhli rannému zápachu z úst:

Zostaňte hydratovaní: Pite vodu pred spaním av noci majte na nočnom stolíku fľašu s vodou pre prípad, že sa prebudíte smädný.

Ste to, čo jete: Pred spaním sa vyhnite silne páchnucim jedlám a nápojom, ako je cesnak, cibuľa alebo káva.

Obmedzte fajčenie: Ukončenie užívania tabaku môže zlepšiť vaše celkové zdravie mnohými spôsobmi, okrem iného vaše ústa ráno nebudú zapáchať.

Ako obmedziť ranný zápach z úst

Pokiaľ zistíte, že vaše ústa trochu zapáchajú, čistenie zubov by malo byť prvým krokom. Ale pre chvíle, kedy možno nebudete mať po ruke svoju zubnú kefku, zvážte použitie šikovných osviežovačov dychu:

  • Ústna voda: Vyplachovanie antiseptickou ústnou vodou udržuje vaše ďasná zdravé, chráni pred zápalom ďasien a môže zabrániť zápachu z úst.
  • Čistite si jazyk: Ráno alebo večer po dlhom dni doprajte svojmu jazyku rýchle čistenie pomocou škrabky na jazyk.
  • Žuvačka: Kúsok mätovej žuvačky bez cukru pomôže produkciu slín odstrániť baktérie a zanechá vám pocit sviežosti, kým si nebudete môcť vyčistiť zuby.
  • Cukríky bez cukru: Majte po ruke pár xylitolových cukríkov bez cukru, ktoré môžu zvlhčiť ústa a znížiť zápach z úst.

Ranný zápach z úst nie je nikdy po prebudení príjemný. Kľúč k sviežemu dychu začína sústredením sa na zdravie ústnej dutiny. To znamená čistiť si zuby aspoň dvakrát denne, následne používať zubnú niť, aby ste dosiahli na tie miesta, kam kefka nedosiahne, a uistite sa, že si čistíte aj jazyk. Nezabudnite si naplánovať pravidelnú prehliadku u svojho zubného lekára. Vaša dentálna hygienička vykoná profesionálne čistenie a poradí vám, ako si udržať svieži dych.

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien