Tipy proti zápachu z úst

Detailný záber na tvár ženy, ktorá si kontroluje dýchanie.

Prečítanie tohto článku vám zaberie 3 minúty.

Čo možno robiť proti zápachu z úst? Ak chcete naozaj zistiť príčinu zápachu z úst, musíte sa objednať na prehliadku k zubnému lekárovi. Váš zubný lekár bude schopný zistiť príčinu na základe vašej úplnej anamnézy a vyšetrenia zubov. Existuje veľa príčin zápachu z úst, medzi ktoré patria: povlak a zubny kameň (nedostatočná hygiena ústnej dutiny), zápal ďasien (gingivitída a parodontitída), určité potraviny, alkohol či cigarety, cukrovka, sucho v ústach, infekcie prinosových dutín alebo hrdla, zápal pľúc alebo abscesy, zlyhávanie obličiek alebo pečene, žalúdočné a črevné problémy a dodržiavanie prísnej diéty s nízkym obsahom sacharidov.

Čo možno so zápachom z úst robiť?

Je dôležité dvakrát denne udržiavať domácu dôkladnú starostlivosti o ústnu dutinu:

  • čistite si zuby antibakteriálnou fluoridovou zubnou pastou, 
  • používajte medzizubnú niť na odstraňovanie zvyškov jedla a povlaku na zuboch a medzi zubami, mostíkami a implantátmi, 
  • čistite si jazyk, aby ste odstránili baktérie spôsobujúce zápach, 
  • po vyčistení zubov vykloktajte ústnou vodou, ktorá neutralizuje zápach spôsobený baktériami. 

    Publikovaná štúdia zistila, že konzistentným čistením jazyka, zubov a používaním zubnej nite počas dvoch týždňov dochádza k významnému zníženiu krvácania z ďasien a zápachu z úst1. Ďalšia klinická štúdia uskutočnená zubnými lekármi na University of Buffalo potvrdzuje, že čistením zubov dvakrát denne pomocou antibakteriálne zubnej pasty a škrabky na jazyk možno zápach z úst eliminovať2. Podľa odborníkov je najčastejšou príčinou zápachu z úst bakteriálny povlak jazyka.

Čistenie jazyka je kľúčové pre príjemný, svieži dych

Čistenie vášho jazyka je veľmi dôležité. Aby ste si mohli nielen vyčistiť zuby, ale aj jazyk, je potrebné zaobstarať si k zubnej kefke ešte škrabku na jazyk. Po vyčistení horných a dolných zubov antibakteriálnou zubnou pastou pokračujte so škrabkou na jazyk; začnite od zadnej časti jazyka, potom potiahnite škrabku smerom dopredu. Po vyčistení jazyka opláchnite škrabku na jazyk teplou vodou, aby ste odstránili všetky baktérie spôsobujúce zápach. Tento postup opakujte, kým sa nevyčistí celý povrch jazyka.

Taktiež je potrebné odstránenie zubného kameňa a povlakov ošetrením u dentálneho hygienika, prípadne zubného lekára. Skúste sa opýtať svojho zubného lekára alebo hygienika, ako bojovať s baktériami spôsobujúcimi zápach z úst a prediskutujte metódy, ktoré je možné aplikovať doma. Váš zubný lekár vám môže odporučiť produkty ústnej hygieny na odstránenie zápachu z úst (antibakteriálnu zubnú pastu, antiseptické ústne vody, kefky na jazyk alebo škrabky a pomôcky na čistenie medzizubných priestorov).

Kľúčom k príjemnému a sviežemu dychu spočíva v optimálnej a pravidelnej domácej ústnej hygiene v kombinácii s profesionálnou podporou od vášho zubného lekára.

© Chránené autorským zákonom 2012 Colgate-Palmolive Co.

Zdroje:

  1. Biesbrock, A, et al. Assessment of Treatment Responses to Dental Flossing in Twins., J Perio 77(8):1386-1391, 2006.

  2. University of Buffalo (Peter Moses, Betsey Clark, Violet Maraszthy, Joseph Zambon, (University of Buffalo), P.K. Sreenivasan (Colgate), abstrakt prezentovaný na stretnutí AADR v roku 2008.

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien