Problémy s mandľami a zápachom z úst

Starostlivosť o ústnu hygienu so zubnou kefkou.

Prečítanie tohto článku vám zaberie 5 minút.

Pokiaľ pociťujete zápach z úst, podráždenie alebo môžete vidieť bielu bodku v zadnej časti krku, môžete mať čapy na mandliach. Vznik čapov na mandliach je vzácny a ešte vzácnejší je vznik vážnych problémov, takže sa nebojte. Sme tu, aby sme vás urobili tým, čo presne sú a čo o nich potrebujete vedieť.

Čo spôsobuje čapy na mandliach

Po prvé, ako nájdete svoje mandle? Stačí sa pozrieť do zrkadla (alebo telefónu s fotoaparátom), otvoriť ústa a povedať „ah“, ako by ste boli v ordinácii lekára. Mali by ste mať skvelý pohľad na zadnú časť krku a dve žľazy zvané mandle.

Prekvapivo sú mandle súčasťou obranného systému vášho tela. Pomáhajú imunitnému systému tým, že blokujú prienik nežiaducich vírusov a baktérií do vášho tela ústami a hrdlom. Rovnaká vrstva sliznice, ktorá chráni vaše ústa, pokrýva vaše mandle, aby im pomohla plniť ich funkciu.

Okolo mandlí sú malé štrbiny, kde sa niekedy hromadia baktérie alebo jedlo. Pokiaľ táto hmota stvrdne alebo zmineralizuje, môže sa zmeniť na čap na mandliach.

U niektorých ľudí je väčšia pravdepodobnosť vzniku čapov na mandliach ako u iných, obzvlášť u tých, ktorých mandle sú zapálené.

Spôsobujú váš zápach z úst?

Zápach z úst, nazývaný aj halitóza, je najčastejšou sťažnosťou ľudí s čapmi na mandliach.

Niekomu čapy na mandliach páchnu, ale iné nespôsobujú žiadne príznaky. Vo väčšine prípadov neovplyvňujú vaše zdravie. Niektorým ľuďom sa čap nikdy nevytvorí, zatiaľ čo iným sa ich môže vytvoriť niekoľko týždenne bez zdravotných problémov.

Pamätajte, že to, že trpíte zápachom z úst, neznamená, že máte čapy na mandliach. Existuje mnoho príčin zápachu z úst a čapy na mandliach patria k tým menej pravdepodobným.

Ďalšie problémy spojené s čapy na mandliach

Čapy na mandliach, nazývané aj tonsillolity, môžu viesť k bolesti hrdla, opuchu alebo dokonca k problémom s prehĺtaním.

Čapy sa líšia veľkosťou, od sotva znateľných až po niekoľko centimetrov veľké. Čím menšie sú, tým menšia je pravdepodobnosť, že spôsobia problémy. Ak pociťujete nejaké závažné príznaky, určite sa poraďte s praktickým lekárom.

Čo s nimi môžete robiť

Vieme, že čapy na mandliach môžu spôsobiť stres, ale pamätajte, že vo väčšine prípadov nevyžadujú liečbu. Pokiaľ máte stále obavy, prinášame vám niekoľko tipov na liečbu a prevenciu.

Ako sa zbaviť čapov na mandliach: 

  • Teplá slaná voda môže uvoľniť čapy na mandliach a zmierniť nepohodlie 
  • Používajte ústnu vodu, ktorá vám pomôže zvládnuť zápach z úst 
  • V zriedkavých prípadoch lekári odporúčajú chirurgické odstránenie 
  • Väčšina prípadov nevyžaduje, aby ste niečo robili 

Ako predchádzať čapom na mandliach: 

  • Čistite si zuby dvakrát denne a raz denne použite zubnú niť, aby ste minimalizovali výskyt baktérií 
  • Vyhnite sa fajčeniu a ďalším tabakovým výrobkom 
  • Dodržujte pitný režim

    Ak vaše čapy na mandliach spôsobujú extrémne nepohodlie, problémy s dýchaním alebo prehĺtaním alebo iné príznaky, porozprávajte sa s lekárom.

    Pokiaľ trpíte čapmi na mandliach, berte na vedomie, že často nevyžadujú žiadnu liečbu. Pravdepodobnosť vzniku čapov na mandliach môžete minimalizovať jednoduchými krokmi, ako je dodržiavanie správnej dentálnej hygieny, kloktanie slanou vodou a vyhýbaním sa tabakovým výrobkom. Našťastie vám tieto tipy tiež pomôžu s prípadným zápachom z úst, ktorý môžete pociťovať.

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien