Zápach z úst a jeho vzťah k ochoreniam ústnej dutiny a systémovým ochoreniam

Prečítanie tohto článku vám zaberie 4 minúty.

Asi 75 percent zápachu z úst alebo „halitózy“ má pôvod v samotných ústach. Medzi ďalšie príčiny patria žalúdočné problémy, infekcia dutín alebo závažné ochorenie ďasien,“ hovorí Mark Wolff, DDS, Ph.D., riaditeľ operatívnej stomatológie na State University of New York v Stony Brook.

Jedným z kľúčových úspechov pri liečbe zápachu z úst je určenie príčiny. Akonáhle váš zubný lekár určí, čo je príčinou, potom môže začať liečba (1).

Zápach z úst môže byť spôsobený:

  • Vonkajšie faktory – potraviny ako cibuľa a cesnak, nápoje ako káva a alkohol a fajčenie
  • Zlá ústna hygiena – kedy na zuboch zostáva plak a zvyšky jedla
  • Ochorenie dutiny – zápal ďasien a parodontologické ochorenie
  • Zubné protézy – na zubných protézach sa môže tvoriť plak a zvyšky jedla, ktoré treba denne čistiť
  • Mandle – štrbiny v oblasti mandlí môžu umožniť usadenie zvyškov potravy
  • Infekcia dýchacích ciest – infekcia krku, dutín a pľúc
  • Sucho v ústach (xerostómia) – môže byť spôsobené problémami so slinnými žľazami, liekmi, dýchaním ústami, radiačnou terapiou a chemoterapiou
  • Systémové ochorenia – cukrovka, ochorenie pečene, obličiek, pľúc, dutín a gastrointestinálne ochorenia

Ako súvisí ochorenie dutiny so systémovým ochorením?

Nedávny výskum naznačuje vzťah medzi ochorením ústnej dutiny a systémovými ochoreniami (diabetes, kardiovaskulárne ochorenia, mŕtvice, respiračné infekcie a Alzheimerova choroba) a ďalšími zdravotnými stavmi. Keď sa tkanivo ďasien zapáli a rozvinie sa zápal ďasien, môžu zápalové mediátory nazývané cytokíny, ktoré sú v tkanive ďasien, vstúpiť do vašich slín. Baktérie, ktoré sú zodpovedné za ochorenie parodontu, sa tiež môžu dostať do obehového systému okolo zubov a cestovať do iných častí tela. Baktérie ústnej dutiny môžu spôsobiť sekundárne infekcie alebo zápaly iných tkanív alebo orgánových systémov v tele (2).

Koho by ste mali navštíviť, pokiaľ trpíte zápachom z úst?

Pokiaľ sa domnievate, že vaša strava spôsobuje zápach z úst, poraďte sa s dietológom alebo odborníkom na výživu, ktorý vám pomôže upraviť váš jedálniček. Pokiaľ máte zlú ústnu hygienu a trpíte zápalom ďasien alebo trpíte perodontologickým ochorením (úbytok kostnej hmoty okolo zubov niekedy označovaný ako „pyorrhea“), poraďte sa so svojím zubným lekárom a parodontológom. Infekcie mandlí a dýchacích ciest bude musieť sledovať váš praktický lekár alebo špecialista, ako je ušný, nosový a krčný lekár alebo pneumológ. Veľká väčšina ľudí v Spojených štátoch trpí suchom v ústach kvôli liekom, dysfunkcii slinných žliaz či ožarovaniu a chemoterapii pri liečbe rakoviny. Poraďte sa prosím so svojím maxilofaciálnym chirurgom, praktickým lekárom alebo onkológom kvôli odborným odporúčaniam ohľadom prípravkov na predpis alebo voľnopredajných prípravkov, ktoré môžu zmierniť príznaky sucha v ústach. Tí pacienti, ktorí sú diabetici, majú ochorenie pečene alebo obličiek a gastrointestinálne poruchy, by mali navštíviť svojho praktického lekára, urológa alebo gastroenterológa, aby zistili, ako možno znížiť zápach z úst pri týchto systémových ochoreniach. Obráťte sa na svojho zubného lekára a požiadajte o odporúčanie, ktorého dentálneho alebo lekárskeho odborníka by ste mali kvôli svojmu zápachu z úst navštíviť.

Referencie:

Ooh, That Smell: What to Do if It's Coming From You – Dentists Discuss Treatments for Bad Breath. Reviewed information at http://www.webmd.com/news/20010809/ooh-that-smell-what-to-do-if-its-coming-from-you.

The oral cavity plays an important role in the overall health of the body. Reviewed information na www.oralsystemicconnection.com.

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien