Ako vyzerá normálny zdravý jazyk?

Žena v okuliaroch číta správu na smartfóne.

Prečítanie tohto článku vám zaberie 9 minút.

Asi 60 až 80 percent všetkých baktérií, ktoré spôsobujú zápach z úst, sa nachádza na povrchu jazyka. To uvádza vo svojom príspevku Nemecká parodontologická spoločnosť. Halitóza, ako sa zápach z úst v lekárskom slovníku nazýva, sa môže vyvinúť v skutočný osobný problém a v najhoršom prípade môže viesť aj k spoločenskej izolácii. Podobne ako bakteriálnemu povlaku na jazyku sa jej však často dá predchádzať a bojovať s ňou pomocou niekoľkých osvedčených trikov. V nasledujúcich riadkoch by sme vás radi informovali o tom, aké sú funkcie jazyka, ako by mal zdravý jazyk vyzerať, aké existujú sfarbenia, čo spôsobuje hnedý jazyk a čo môžete urobiť pre to, aby ste predišli plaku.

Jazyk ako jeden z našich zmyslových orgánov má radu funkcií, ktoré tu len načrtneme. Odkazujeme na Národné združenie zákonných zástupcov zdravotných poisťovní stomatológov, ktoré uvádza, že hlavnými funkciami jazyka sú distribúcia potravy, čistenie ústnej dutiny, rozprávanie, prehĺtanie, ochutnávanie a ochrana pred škodlivými toxínmi alebo potravinami.

Zdravý jazyk by mal byť svetloružový, vlhký a mierne drsný. Normálna je aj tenká (!) biela vrstva, ktorá sa dá ľahko odstrániť alebo sa sama odparí. Tento povlak je tvorený zvyškami potravy, endogénnym hlienom, zárodkami, špičkami papíl a starými bunkami. Sám o sebe nie je nebezpečný, ale v ideálnom prípade by sa mal odstraňovať denne pri čistení jazyka - už len preto, aby ste predišli nepríjemnému zápachu z úst a zažili svieži pocit v ústach, bez ktorého už nebudete chcieť byť.

Existujú rôzne farebné povlaky, ktoré jazyk predovšetkým zneprehľadňujú, ale zároveň môžu tiež poskytnúť informácie o možných ochoreniach, ktoré sa za signálnymi farbami skrývajú. Dočasné sfarbenie je obvykle celkom neškodné a môže sa objaviť napríklad po konzumácii čučoriedok. Dôležité je správne interpretovať trvalé zafarbenie. Článok v Deutsche Apotheker Zeitung vysvetľuje, že žltkastý povlak môže znamenať ochorenie žlčníka alebo pečene. Hnedý jazyk môže byť spôsobený vzácnymi ochoreniami obličiek. Silný biely povlak zasa naznačuje ochorenie tráviaceho traktu alebo vírusovú infekciu, zatiaľ čo červený jazyk môže byť napríklad ukazovateľom podvýživy. Zoznam by mohol pokračovať takmer donekonečna. Ak máte záujem, môžete sa o problémoch s jazykom a ich možných príčinách dozvedieť viac v článku na lekárskom portáli Deutscher Apotheker Verlag.

Mali by ste vedieť, že na zadnej strane jazyka sa hromadí veľké množstvo baktérií, pretože jazyk má vďaka svojej drsnej a členitej povahe množstvo priehlbín. Škodlivé baktérie, ktoré ku svojmu životu nepotrebujú kyslík, sa v nich cítia obzvlášť dobre. Bežná starostlivosť o chrup čistením zubov tieto baktérie na povrchu jazyka nerieši, takže sa môžu nerušene množiť. To následne vedie k zvýšenému riziku ochorenia ďasien, ktoré môže viesť k parodontitíde, zápalu parodontu. Strata zubov je jedným z vážnych dôsledkov týchto infekčných ochorení, a preto je optimalizovaná ústna hygiena nevyhnutná.

Aj keď čistenie zubov vhodnou zubnou kefkou, zubnou pastou (najlepšie antibakteriálnou) a dentálnou niťou v medzizubných priestoroch tvorí základ ústnej hygieny, nestačí to. Okrem toho by ste do každodennej ústnej hygieny mali rozhodne zaradiť škrabku na čistenie jazyka.

Tá svojimi špeciálnymi výstupkami a čepieľami šetrne, účinne a trvalo odstraňuje bakteriálne povlaky na jazyku, ktoré podporujú zápal. Aby prirodzený dávivý reflex nebránil čisteniu, má škrabka na jazyk obzvlášť plochý tvar, čo predstavuje veľkú výhodu oproti zubnej kefke. Na používanie škrabky na jazyk si je síce na začiatku potrebné zvyknúť, ale po krátkej dobe sa to oplatí. Ak si chcete vyčistiť jazyk, vyplazte ho čo najďalej pred zrkadlo a pomocou hrotovej strany škrabky na jazyk naneste antibakteriálnu zubnú pastu na zadnú stranu jazyka. Potom pohybujte lamelovou stranou škrabky od najvyššieho viditeľného miesta na zadnej strane jazyka ku špičke jazyka a pritom sťahujte bakteriálny povlak smerom dole. Postupujte dôkladne, ale jemne, aby ste nepoškodili citlivé papily v zadnej tretine jazyka a nevyvolali nutkanie na dávenie. Tento postup vo väčšine prípadov zabráni vzniku hnedých, bielych alebo žltých povlakov na jazyku.

Zdieľať tento článok

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien