Čo sú afty a vredy v ústach?

Žena s bielym úsmevom ukazuje na svoj zub.

Prečítanie tohto článku vám zaberie 5 minút.

Čo sú podráždenie úst a ústne lézie?

Podráždenie úst a ústne lézie sú opuchy, škvrny alebo vredy v ústach, na perách alebo jazyku. Hoci existuje mnoho typov vredov a porúch v ústach, medzi najbežnejšie patria afty, opary, leukoplakia a kandidóza. Tie sú popísané nižšie. Pokiaľ vás bolí v ústach, nie ste sami – v určitom okamihu je postihnutá asi jedna tretina všetkých ľudí. Avšak vredy v ústach, podráždenie a lézie môžu byť bolestivé, nevzhľadné a môžu prekážať pri jedle a rozprávaní. Akákoľvek bolesť v ústach, ktorá pretrváva týždeň alebo dlhšie, by mala byť vyšetrená vaším zubným lekárom. Môže sa odporučiť biopsia (tkanivá odobraté na testovanie), ktorá môže obvykle určiť príčinu a vylúčiť tak závažné ochorenia, ako je napríklad onkologické ochorenie.

Ako poznám, že mám aftu alebo léziu?

Nasledujúce príznaky môžu naznačovať aft alebo léziu v ústach:

Afty sú malé biele opuchy alebo vredy obklopené oblasťou začervenania. Zatiaľ čo afty nie sú nákazlivé, často sa zamieňajú s oparmi, ktoré spôsobuje nákazlivý vírus herpes. Môže pomôcť zapamätať si, že afty sa vyskytujú vo vnútri úst, zatiaľ čo opary sa obvykle vyskytujú mimo ústa. Afty sa môžu opakovať a môžu byť malé, veľké alebo herpetiformné (v skupinách alebo zhlukoch).

Afty sú bežné a často sa opakujú. Napriek tomu, že je presná príčina neistá, niektorí odborníci sa domnievajú, že môžu byť spojené s problémami imunitného systému, baktériami alebo vírusmi. K náchylnosti môžu tiež viesť faktory, ako je stres, trauma, alergia, fajčenie cigariet, nedostatok železa alebo vitamínov a dedičnosť.

Opary, nazývané aj herpes simplex, sú skupiny bolestivých pľuzgierikov naplnených tekutinou okolo pier a niekedy pod nosom alebo okolo brady. Opary sú obvykle spôsobené typom herpes vírusu a sú veľmi nákazlivé. Prvá infekcia sa často vyskytuje u detí, niekedy bez príznakov a môže byť zamenená s prechladnutím alebo chrípkou. Akonáhle je človek infikovaný, vírus zostáva v tele a príležitostne spôsobuje opakované útoky. U niektorých ľudí však vírus zostáva neaktívny.

Leukoplakia vyzerá ako tučná biela škvrna na vnútornej tvári, ďasnách alebo jazyku. Často je spájaná s fajčením a užívaním tabaku, hoci medzi ďalšie možné príčiny patria zle padnúce zubné protézy, zlomené zuby a hryzenie do tvárí. Pretože sa odhaduje, že 5 percent prípadov leukoplakia sa rozvinie do rakoviny,* môže váš zubný lekár vykonať biopsiu. Leukoplakia sa často vylieči, keď sa prestane fajčiť.

Kandidóza – je plesňová infekcia spôsobená kvasinkou candida albicans. Pozná sa podľa krémových, žltobielych alebo červených škvŕn, ktoré sa vyskytujú na slizniciach v ústach. Tkanivá pod škvrnami môžu byť bolestivé. Kandidóza je najčastejšia medzi nositeľmi zubných protéz, novorodenci, ľuďmi oslabenými chorobou a tými, ktorých imunitný systém nefunguje správne. Náchylnými sú aj ľudia, ktorí majú sucho v ústach alebo ktorí užívajú alebo práve dokončili liečbu antibiotikami.

Ako sa lieči podráždenie úst a ústne lézie?

Liečba sa líši podľa typu stavu, ktorý máte. U najbežnejších typov vredov a porúch v ústach popísaných vyššie je liečba nasledujúca:

Afty – afty sa obvykle zahoja po 7 až 10 dňoch, hoci je opakované prepuknutie bežné. Dočasnú úľavu môžu poskytnúť lokálne masti a lieky proti bolesti bez predpisu. Vyplachovanie ústnou vodou s antimikrobiálnymi účinkami môže pomôcť znížiť podráždenie. Niekedy sú antibiotiká predpisované na zníženie sekundárnej infekcie.

Opary - pľuzgieriky sa obvykle zahoja asi za týždeň. Pretože neexistuje žiadny liek na herpetické infekcie, môžu sa pľuzgieriky znovu objaviť počas emočného rozrušenia, vystavenia slnečnému žiareniu, alergiám alebo horúčke. Dočasnú úľavu môžu poskytnúť lokálne anestetiká bez predpisu. Antivírusové lieky na predpis môžu znížiť tieto druhy vírusových infekcií - opýtajte sa svojho zubného alebo praktického lekára.

Leukoplakia - liečba začína odstránením faktorov spôsobujúcich lézie. Pre niektorých pacientov to znamená prestať fajčiť. Pre ostatných to znamená odstrániť zle padnúce zubné protézy a nahradiť ich správne padnúcimi. Váš zubný lekár bude sledovať váš stav, lézie bude vyšetrovať v troch až šesť mesačných intervaloch v závislosti od jej typu, umiestnenia a veľkosti.

Kandidóza – liečba spočíva v kontrole podmienok, ktoré spôsobujú prepuknutie.

Čistenie zubných protéz je dôležité na prevenciu problémov spôsobených zubnými protézami. Pomôcť môže odnímanie zubnej protézy na noc. Ak sú príčinou lieky (prevažne antibiotiká), môže pomôcť zníženie dávky alebo zmena liečby. K dispozícii sú náhrady slín, ktoré pomáhajú pri suchu v ústach. Antimykotické lieky môžu byť použité, ak je základná príčina neodvratná alebo nevyliečiteľná. Dobrá ústna hygiena je nevyhnutná.

* The Complete Guide pre Better Dental Care, Jeffrey F. Taintor, D.D.S., M.S., a Mary Jane Taintor, 1997.

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien