Vredy v ústach a ďalšie príčiny problémov na slizniciach úst

Žena sa jemne dotkne pery viditeľnou aftou.

Prečítanie tohto článku vám zaberie 8 minút.

Ak sa objavia vredy alebo lézie v ústach, môže to byť veľmi nepríjemné! Vredy v ústach nie sú neobvyklé a môžu vzniknúť z mnohých benígnych príčin. V niektorých prípadoch však môžu byť príznakom vážneho ochorenia alebo problému. Tento článok sa zaoberá niekoľkými príčinami problémov na slizniciach v ústach.

Pokiaľ vás bolí ústne podnebie alebo máte vredy či lézie v ústach, môžete mať napríklad niektorý z týchto problémov:

Popáleniny

Bolestivé opuchy na ústnom podnebí sú niekedy len popáleniny alebo zranenia spôsobené konzumáciou príliš korenených alebo horúcich jedál. Tento jav je známy ako „pizzové podnebie“, pretože čerstvé, horúce plátky pizze sú častou príčinou podráždenia tejto časti úst. Pizza však nie je jediné jedlo, ktoré vám môže spáliť podnebie; akékoľvek horúce jedlá a horúce nápoje, ako je káva alebo čaj, môžu viesť k podobným popáleninám.

Popálené podnebie sa obvykle samo zahojí počas troch až siedmich dní. Aby ste medzitým zmiernili toto nepohodlie v ústach, držte sa mäkkej stravy a studených nápojov. Pokiaľ je bolesť závažná, môže váš zubný lekár odporučiť použitie ústnej vody, aby sa zmiernilo nepohodlie, zatiaľ čo sa vaše ústa hoja. Výplachy zahŕňajú použitie teplej slanej vodou alebo voľnopredajnej ústnej vody alebo výplachy na predpis. Pokiaľ je oblasť stále bolestivá aj po siedmich dňoch, neváhajte navštíviť svojho zubného lekára.

Afty

Afty sa často objavujú na vnútornej strane tváre a jazyka, ale nebuďte prekvapení, keď ich cítite aj na podnebí. Zatiaľ čo príčiny alebo etiológia áft sú často neznáme, existujú niektoré známe spúšťače. Patrí medzi ne stres, hormonálne zmeny, imunitné alebo nutričné ​​nedostatky alebo fyzickú traumu. Existujú rôzne varianty áft, ako napríklad:

Drobné afty

Ide o najbežnejší typ áft. Tieto lézie sú malé a sú zvyčajne menšie ako 1 cm v priemere. Dokážu sa zahojiť počas jedného týždňa alebo dvoch a zvyčajne nespôsobujú žiadne jazvy.

Veľké afty

Ide o závažnejší typ áft, ale našťastie nie sú tak časté ako menší typ. Vredy sú zvyčajne väčšie ako 1 centimeter v priemere. Okrem toho, že sú širšie, môžu byť tiež hlbšie ako menšie afty. Veľké afty môžu byť veľmi bolestivé. Po vyhojení, čo môže trvať šesť týždňov alebo dlhšie, môžu za sebou zanechať rozsiahle jazvy.

Herpetiformné afty

Tieto neobvyklé afty postihujú veľmi málo ľudí. Napriek ich názvu ich vírus herpesu nespôsobuje. Tieto afty sa skladajú zo zhlukov 10 až 100 vredov a tieto zhluky malých lézií sa niekedy môžu zlúčiť do jednej veľkej afty. Napriek tomu sa obvykle zahoja asi za týždeň a nespôsobujú jazvy.

Všeobecne platí, že priemerný človek dostane jeden až tri vredy súčasne, ale v závislosti od vášho zdravotného stavu, sa vám môže vyvinúť desať alebo viac vredov naraz. Pokiaľ nemáte čo do činenia s veľkou aftou, tieto často sa opakujúce vredy obvykle bolia niečo málo cez týždeň a môžu trvať 7–10 dní. Ak máte vredy, ktoré sú stále prítomné po dvoch týždňoch, mali by ste navštíviť svojho zubného lekára alebo praktického lekára, aby potvrdil diagnózu a odporučil liečbu, ktorá vám pomôže cítiť sa lepšie alebo v niektorých prípadoch zmierniť závažnosť alebo trvanie vredov. V závažných prípadoch môže váš praktický lekár predpísať kortikosteroidy na zníženie zápalu alebo predpísať lokálne anestetikum, napr. ako je lidokaín, na zníženie bolesti. Kým čakáte, až sa vaše ústa zahoja, konzumujte nekorenené jedlá, aby ste sa vyhli podráždeniu vredov.

Opary

Vredy v ústach - najmä tie, ktoré sa hneď nevyriešia - môžu byť nakoniec opary, ktoré sú pomerne časté. Sú to chronické vredy spôsobené vírusom herpes simplex, ktorý sa nachádza na perách a podnebí. Podľa Americkej akadémie otolaryngológie sa tieto vredy prejavujú ako bolestivé pľuzgiere naplnené tekutinou; pľuzgiere neskôr prasknú a prekryjú sa ako menej bolestivé lézie.

Opary sa obvykle stanú tvrdšími do štyroch dní od prvého výskytu a úplne sa zahoja po ôsmich až 10 dňoch. Nedotýkajte sa ich, rovnako ako pri akejkoľvek chraste. Pred fázou chrasty sú tieto lézie vysoko nákazlivé. Vírus zostáva latentný (skrytý) vo vašom tele a môže sa aktivovať pri strese, pri hormonálnych zmenách, na slnku alebo vo vetre alebo pri traume. Pokiaľ vredy nezmiznú samy, obráťte sa na vášho praktického alebo zubného lekára.

Rakovina ústnej dutiny

Napriek tomu, že je väčšina vredov v ústach neškodná, existujú aj závažnejšie typy. Podľa Americkej dentálnej asociácie existujú dve kategórie rakoviny ústnej dutiny – tie, ktoré sa vyskytujú v ústach a okolo nich, a tie, ktoré súvisia skôr s oblasťou krku (oropharynx). Pokiaľ máte vred na podnebí ktorý sa po dvoch týždňoch nezahojil, navštívte čo najskôr svojho zubného alebo praktického lekára, aby vykonal vyšetrenie. Rakovina ústnej dutiny je najlepšie liečiteľná, keď je zachytená včas, takže je dôležité okamžite upozorniť svojho zubného lekára na podozrivé vredy.

Aké sú niektoré ďalšie súvisiace stavy, ktoré môžu spôsobiť vredy v ústach?

Niektoré systémové zdravotné stavy môžu spôsobiť vyšší výskyt vredov. Váš praktický alebo zubný lekár vás môže informovať o možných súvislostiach medzi vredmi a vašim zdravotným stavom.

Skupina tráviacich problémov známa ako zápalové ochorenie čriev je spojená s aftami. Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, ktoré spôsobujú zápaly v tráviacom trakte, môžu tiež vyústiť do áft v ústach. Gastrointestinálne účinky celiakie z nej robia ďalší z mnohých stavov spojených s aftami. Ľudia s celiakiou majú citlivosť na lepok, proteín nachádzajúci sa v pšenici, raži, jačmeni a ďalších obilninách. Ich neschopnosť absorbovať tento proteín môže byť príčinou problémov ústnej dutiny.

Choroby, ktoré napádajú imunitný systém, tiež často spôsobujú afty. U ľudí žijúcich s HIV sa často v dôsledku oslabenej imunity vyvinú vredy a ďalšie zdravotné problémy ústnej dutiny. Problémy s jedlom a rozprávaním, ktoré môžu spôsobiť vredy, môžu sťažiť užívanie liekov a udržanie správnej výživy.

Lupus a Behcetova choroba sú tiež stavy spojené s vredmi. Toto vzácne autoimunitné ochorenie spôsobuje zápal v celom tele a postihnuté môžu byť aj ústa.

Ako môžem ošetriť boľavé miesto?

Väčšina áft v ústach sa časom sama zahojí. Avšak, zatiaľ čo sa vaše ústa hoja, existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste zmiernili bolesť a zabránili ďalšiemu podráždeniu. Podľa Americkej dentálnej asociácie môžu výplachy slanou vodou alebo jedlou sódou zmierniť vaše nepohodlie. Existujú aj voľnopredajné lokálne anestetiká, ktoré poskytujú úľavu. V niektorých prípadoch môže váš zubný lekár predpísať antivirotikum.

Aké sú ďalšie spôsoby, ako urýchliť hojenie?

Existuje niekoľko tipov na domácu liečbu áft a oparov, ktoré môžu pomôcť zmierniť nepohodlie počas procesu hojenia.

Zatiaľ čo sa vaše afty alebo opary hoja, snažte sa vyhýbať všetkým jedlám alebo nápojom, ktoré by ich mohli ďalej dráždiť. Niektoré z potravín, nápojov a ďalších vecí, ktorým sa treba vyhnúť, sú:

  • Chrumkavé jedlá, ako chipsy alebo toasty
  • Kyslé ovocie, ako citrusy alebo paradajky
  • Slané krekry alebo praclíky
  • Korenené jedlá alebo feferónky
  • Veľmi horúce nápoje, ako je čaj alebo káva
  • Alkohol
  • Tabakové výrobky
  • Aj keď mnoho potravín môže dráždiť vredy v ústach, nebojte sa - stále je toho veľa, čo môžete jesť! Namiesto dráždivých potravín sa rozhodnite pre mäkké, nevýrazné jedlá. Jogurt, zemiaková kaša a puding sú len niektoré príklady. Váš zubný alebo praktický lekár vám môže odporučiť iné vhodné potraviny, ktoré by ste mali počas tejto doby jesť.

Diétne zmeny nie sú jediným spôsobom, ako zmierniť nepohodlie spojené s týmito vredmi. Ľad je ďalší ľahký domáci prostriedok, ktorý môžete vyskúšať, keď máte bolestivé vredy v ústach. Mayo Clinic odporúča nechať ľadové kúsky pomaly rozpúšťať na léziách, aby pomohli zmierniť bolesť a opuchy.

Ak trpíte opakujúcimi sa aftami, skúste identifikovať ich spúšťače v ústach, ako sú kyslé jedlá alebo stres, aby ste im mohli lepšie predchádzať.

Pokiaľ máte v ústach vredy, nepredpokladajte to najhoršie. Len sa upokojte a vyhnite sa ich podráždeniu. Väčšina vredov sama odznie, ale ak sa nejaké vredy súvisiace s ústnou dutinou nezahoja do dvoch týždňov, navštívte svojho zubného alebo praktického lekára. Niekedy sú problémy v ústach asymptomatické, takže pravidelné prehliadky, vrátane vyšetrenia hlavy a krku, sú základným preventívnym opatrením na udržanie vášho zdravia.

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien