Fajčenie a ochorenie ďasien. 
Ako fajčenie poškodzuje ďasná

Žena s bolesťou zubov drží pohár vody v jasnom interiéri.

Prečítanie tohto článku vám zaberie 8 minút.

Je všeobecne známe, že fajčenie škodí zdraviu. Nie nadarmo dnes varovné nálepky na krabičkách cigariet upozorňujú na rôzne zdravotné riziká. Nie je prekvapením, že užívanie tabaku je spájané tiež so zvýšeným rizikom ochorenia ďasien. Tie bývajú u fajčiarov závažnejšie a ťažšie liečiteľné. A riziko je tým vyššie, čím viac a dlhšie niekto fajčí. Dobrou správou však je, že keď prestanete fajčiť, niektoré vzniknuté škody sa dajú zvrátiť.

Ako presne fajčenie poškodzuje naše ďasná?

Jednoducho povedané, jedným z vedľajších účinkov nikotínu je zúženie ciev v celej ústnej sliznici vrátane ďasien, ktoré sa jednoducho nedostatočne prekrvujú. To je obzvlášť problematické v prípade plánovaných alebo už prevedených implantácií. Pretože hojenie rán je u fajčiarov tiež výrazne pomalšie, výrazne sa zvyšuje riziko vzniku zápalu. U fajčiarov je parodontitída často závažnejšia a postupuje rýchlejšie, čo môže v najhoršom prípade viesť k ešte väčšej strate zubov.

Gingivitis (zápal ďasien) je spôsobený baktériami plaku v ústach. Boj s infekciou je u fajčiarov obtiažnejší, pretože odolnosť organizmu proti infekcii je oslabená. V prípade už existujúceho poškodenia ďasien sa tiež oneskoruje proces hojenia.

Ďalším dôvodom zvýšeného rizika pre fajčiarov je, že fajčenie môže maskovať príznaky ochorenia ďasien. Krvácanie ďasien pri čistení zubov kefkou a zubnou niťou je bežným príznakom zápalu ďasien. Kvôli zlému prekrveniu ďasien si však fajčiari tento včasný varovný príznak nemusia nutne všimnúť.

Zdravé ďasná sú ružové. Pokiaľ sa ich farba zmení na červenú, môže to znamenať ochorenie ďasien. Tento varovný príznak však môže zostať nepovšimnutý, pretože silní fajčiari majú často ďasná sivé a odfarbené.

Ochorenie ďasien môže byť u fajčiarov horšie, pretože absencia včasných varovných príznakov môže oddialiť odhalenie ochorenia vo vážnejšom štádiu. Fajčenie tiež znižuje schopnosť organizmu bojovať s infekciami v ústach a liečiť ich. Liečba preto nemusí byť taká úspešná ako u nefajčiarov. A okrem možných neskorých následkov, ako je napríklad strata zubov, infekcia vždy ovplyvňuje celkový zdravotný stav. Fajčiari preto musia venovať zvláštnu pozornosť ústnej hygiene a svojim ďasnám.

Spôsoby prevencie

Vždy je dobrý nápad prestať fajčiť. A ľuďom trpiacim závažným ochorením ďasien to prináša mnoho ďalších výhod. Okrem toho sa uistite, že chodíte na pravidelné prehliadky do zubnej ordinácie, a okrem profesionálneho čistenia zubov dbajte na domácu starostlivosť o ústnu dutinu. To zahrňuje dôkladné čistenie zubov dvakrát denne zubnou kefkou a zubnou niťou. Mnohé škodlivé baktérie sa najradšej uhniezdia v priehlbinách na povrchu jazyka. Nezabúdajte preto na čistenie jazyka pomocou špeciálne navrhnutej škrabky na jazyk. Nakoniec odporúčame do rutinnej starostlivosti zaradiť antibakteriálnu ústnu vodu, ktorá ničí škodlivé baktérie v celej ústnej dutine. Tým tiež osviežite dych a v prípade ústnych vôd s obsahom fluoridu poskytujete ďalšiu ochranu pred zubným kazom. Ústna voda je preto pre fajčiarov nevyhnutnou súčasťou ústnej hygieny.

Okrem veškerej preventívnej starostlivosti o ústnu dutinu by ste mali mať vždy na pamäti vyššie uvedené zvýšené riziko a škodlivé účinky fajčenia na ďasná. Preto zvážte odvykanie od fajčenia najneskôr vtedy, keď sa objavia prvé príznaky paradentózy.

Zdieľať tento článok

Fajčenie a ochorenie ďasien: Ako fajčenie poškodzuje ďasná

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien