Vredy v ústach: Príčiny, ústna hygiena a domáce prostriedky

Prečítanie tohto článku vám zaberie 8 minút.

Vredy v ústach sú nielen nepríjemné, ale často sú tiež spojené so silnou bolesťou. V extrémnych prípadoch dokonca takmer znemožňujú jedenie. Vo väčšine prípadov sú však vredy úplne neškodné a po niekoľkých dňoch sa samy zahoja.

Aké typy vredov existujú?

Vredy v ústach sa líšia vzhľadom i veľkosťou. Postihujú asi 2-10 % populácie, najmä deti a dospievajúcich. Drobné biele opuchy alebo bolestivé plochy s červeným ohraničením, známe aj ako afty, si nemožno zamieňať s oparom a vyskytujú sa opakovane. Vytvárajú pľuzgiere, predovšetkým na jazyku a ďasnách, a vytvárajú žltkastý alebo biely film fibrínu s červeným okrajom, ktorým sa telo snaží vriedky izolovať a kontrolovať. Červená farba je znakom zvýšeného prietoku krvi spôsobeného zápalom. Afty sú najčastejším ochorením jazyka a ďasien, ale niekedy sa tiež vyskytujú ako príznaky v súvislosti so závažným ochorením.

Možné príčiny vredov

Na perách, a menej často v ústach, sa môžu objaviť opary spôsobené vírusom herpes simplex. K bolestivým vriedkom v ústach však môžu viesť aj iné vírusy.

Príčinou môžu byť tiež bakteriálna infekcia, ktorá môže vyvolať hnisavé infekčné ložiská (abscesy) alebo dokonca rozsiahly zápal v prípade premnoženia už prítomných alebo novousadených mikroorganizmov v ústach.

Candida albicans, pôvodca plesňového ochorenia, je v ústach zvyčajne už prítomná. Niektoré lieky môžu vyvolať jej explozívny rast.

Ku vzniku pľuzgierov alebo vredov môže viesť tiež poranenie alebo podráždenie spôsobené zlomeným zubom alebo zle priliehajúcou zubnou náhradou. A existujú potraviny, ktoré môžu dráždiť ústnu sliznicu alebo vyvolať alergickú reakciu. Ďalšou príčinou môžu byť dráždivé látky prirodzene sa vyskytujúce v tabakových výrobkoch. Medzi lieky, ktoré najčastejšie spôsobujú vredy v ústach, patria niektoré chemoterapeutiká používané na liečbu rakoviny a častým vinníkom je aj rádioterapia, ktorá sa tiež používa na boj proti rakovine. Medzi ďalšie príčiny patria systémové ochorenia, ktoré postihujú ústa spolu s inými časťami tela. Medzi rizikové faktory, ktoré môžu podporovať podráždenie ústnej sliznice, patria genetické faktory, niektoré potraviny, stres, nedostatok spánku, fajčenie, alergie, nedostatok železa, zinku a vitamínov. Sucho v ústach spôsobené niektorými ochoreniami taktiež zvyšuje pravdepodobnosť vzniku vredov v ústach.

Tipy pre ústnu hygienu pri výskyte vredoch v ústach

Vo väčšine prípadov sa pľuzgiere v ústach zahoja bez liečby približne do dvoch týždňov. Počas tejto doby sa vyvarujte zbytočných ďalších podnetov, ako je tvrdé alebo teplé jedlo a oxid uhličitý. Pokiaľ však máte horúčku, kožnú vyrážku, očnú infekciu, oslabený imunitný systém, silnú bolesť a ťažkosti, je lepšie navštíviť lekára.

Tak ako pri všetkom, čo súvisí s ústami, nevyhnutná je optimalizovaná hygiena, aby sa škodlivé baktérie nedostali do podráždených miest. Základom je tu čistenie zubov dvakrát denne zubnou pastou, ktorá pokiaľ možno obsahuje fluorid, a zubnou kefkou, ktorá by nemala byť príliš tvrdá. Každý deň tiež čistite niťou a medzizubnými kefkami priestory medzi zubami, prípadne okolo implantátov. Pri vredoch v ústach navyše dôrazne odporúčame denne si vyplachovať ústa ústnou vodou, ktorá neobsahuje etanol.

Medzi domáce prostriedky, ktoré už možno máte po ruke, patria prírodní pomocníci, ako je tea tree olej, aloe vera, výťažky z rebarbory, nechtíka lekárskeho a harmančeka a jedlá sóda. Posledné menované jednoducho zmiešajte s vodou, aby ste vytvorili pastu, a naneste na postihnuté miesto. Bolesť dočasne zmiernia aj kocky ľadu zabalené do papierového uteráka.

Zdieľať tento článok

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, ktoré produkty sú najvhodnejšie pre vaše konkrétne potreby

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien