Ranky na jazyku: Ošetrenie a príčiny

Prečítanie tohto článku vám zaberie 7 minút.

Kto ich nepozná? Tie malé, nepríjemné ranky na jazyku, ktoré sú väčšinou celkom neškodné, ale môžu spôsobovať neznesiteľnú bolesť. Často v priebehu niekoľkých dní samé zmiznú a postihnutého obťažujú len dočasne. Niektoré sú však obzvlášť úporné a bolia tak, že postihnutí nie sú schopní dočasne poriadne jesť. Spúšťačov je celá rada a niekedy stačí iba náhodné kusnutie do jazyka. Môžu za tým však byť aj vážnejšie ochorenia.

Čo sú tieto ranky a ako vznikajú?

Na povrchu jazyka sú prirodzene malé hrbolčeky. Existujú rôzne typy tzv. papíl a väčšina z nich obsahuje chuťové poháriky. Tieto malé hrbolčeky sú dostatočne veľké na to, aby boli vidieť voľným okom, ale niekedy môžu opuchnúť v dôsledku podráždenia, zápalu alebo náhodného kusnutia. Príznaky však obvykle samé odznejú.

Papily môžu dočasne zväčšiť tiež podráždenia spôsobené potravou, chemickými látkami, podvýživou, fajčením, konzumáciou alkoholu, nahromadeným zubným plakom alebo zubnými zákrokmi. Problémy spôsobujú afty, ktoré predstavujú samostatné ochorenia, prejavy bakteriálnej infekcie, poruchy imunitného systému a herpes (opary). Príčina áft nie je doteraz definitívne objasnená. Je známe len niekoľko aspektov, ktoré môžu podporovať vznik bolestivých vredov. Patria medzi ne genetické predpoklady, ktoré vedú ku kumulácii v rámci rodiny, a tiež mechanické poranenie ústnej sliznice tvrdými potravinami alebo príliš tvrdými zubnými kefkami, popáleniny od teplého jedla alebo horúcich nápojov. Za pôvodcu nepríjemných pľuzgierov sa považujú aj lézie spôsobené zle priliehajúcimi rovnátkami alebo zubnými protézami, záťaž imunitného systému, lieky, stres a nedostatok železa, zinku, kyseliny listovej alebo vitamínu B12. Ďalšie rizikové faktory sú najmä korenené jedlá a chronické zápalové ochorenia čriev. V súvislosti s chemoterapiou alebo rádioterapiou sa bolestivé miesta v ústach vyskytujú ako jeden z mnohých vedľajších účinkov. Tiež užívanie rôznych liekov, ktoré spôsobujú sucho v ústach, vytvára dobré podmienky pre vznik raniek.

Afty sa vyskytujú nielen na jazyku, ale v celej oblasti ústnej sliznice a vyznačujú sa belavým povlakom v podobe pľuzgierov. Vzhľadom k tomu, že sa obvykle samy zahoja, sú obvykle celkom neškodné.

Čo môžete robiť, ak sa vám na jazyku objaví boľavé miesto? Cielená prevencia môže rade problémov vopred zabrániť. Mali by ste sa napríklad vyhýbať známym spúšťačom podráždenia a zápalu. Chránič zubov pri športe vám môže zabrániť v kúsaní do jazyka. Okrem toho je prevenciou obzvlášť citlivej sliznice úst vyhýbanie sa najmä koreneným jedlám, tvrdým a ostrým jedlám a príliš tvrdým zubným kefkám.

Akonáhle sa bolesť v ústach objaví, odporúča sa vyplachovanie úst slanou vodou pre rýchle zahojenie ranky. Za prírodných pomocníkov, ktorí uľavujú od bolesti, sa považuje tiež celerová alebo mrková šťava a harmanček. Pitie veľkého množstva vody a oplachovanie zapálených miest teplou slanou vodou tiež podporuje proces hojenia prirodzenou cestou. A v lekárni sú k dispozícii voľnopredajné lieky, ako sú ústne znecitlivujúce gély a lieky, ktoré sa aplikujú na vriedky.

Základom je však dôkladná a optimalizovaná ústna hygiena, pretože baktérie môžu hojenie ranky brzdiť. Pravidelná starostlivosť o čistenie ústnej dutiny zahrňuje čistenie zubov dvakrát denne zubnou kefkou a zubnou niťou. Uistite sa, že zubná kefka má správnu tvrdosť, aby ste zabránili ďalšiemu podráždeniu a vzniku lézií. Antibakteriálna ústna voda ničí zárodky škodlivých mikroorganizmov a škrabka na jazyk špeciálne vyvinutá na povrch jazyka odstraňuje baktérie, ktorým sa tu darí obzvlášť dobre.

Zdieľať tento článok

Ranky na jazyku: Ošetrenie a príčiny

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien