Ktorá zubná pasta pomáha bojovať proti baktériám plaku, hlavnej príčine zápalu ďasien a parodontitíde?

Prečítanie tohto článku vám zaberie 5 minút.

Základom ústnej hygieny je pravidelné a dôkladné čistenie zubov zubnou pastou. Výber je však obrovský. Väčšinou zo zvyku zostávame pri zubnej paste, ktorú sme kedysi považovali za dobrú. Vo väčšine prípadov je to úplne v poriadku. Ak však máme zapálené ďasná alebo v horšom prípade už poškodený parodont, musíme zubnú pastu vyberať opatrnejšie

K mechanickému čisteniu zubov prispievajú abrazíva v zubnej paste. Ide o častice z kremičitých zlúčenín alebo napríklad látok odvodených od kriedy. Spoločne so zubnou kefkou odstraňujú zubný plak a baktérie.

Penivé častice rovnomerne rozprestierajú zubnú pastu v ústach a uvoľňujú zvyšky jedla a plak.

Najčastejšie používaným zvlhčovadlom je sorbitol. Toto sladidlo zabraňuje vysychaniu zubnej pasty. Zubná pasta získava príjemnú chuť vďaka príchutiam a výrobcovia používajú konzervačné látky, aby zabránili predčasnému znehodnoteniu.

Pre ďalšie požiadavky existuje tiež rada voliteľných zložiek, ktoré slúžia k rôznym účelom. Je známe, že fluorid spevňuje zubnú sklovinu a dlhodobo zabraňuje vzniku zubného kazu. Pyrofosfát sa používa k prevencii mineralizácie zubného plaku a k prevencii vzniku zubného kameňa. Soli zinku tiež zabraňujú tvorbe zubného kameňa a sú účinné proti zápachu z úst. Cínové a zinočnaté ióny pomáhajú bojovať proti baktériám zubného plaku, takže sa bojuje proti príčine zápalu ďasien.

Hlavnou príčinou ochorenia ďasien, ktoré následne môže viesť k parodontitíde, sú baktérie, ktoré sa usadzujú vo forme usadenín, najmä na okraji ďasien. Baktérie sa nachádzajú tiež na povrchu jazyka a niektorým druhom baktérií sa tu vďaka členitému povrchu darí obzvlášť dobre. Čistenie zubov je v boji so zápalom ďasien a parodontitídou zásadné , vždy je základom optimálnej ústnej hygieny. Tá v každom prípade spočíva v čistení zubov zubnou kefkou, zubnou pastou a medzizubnými pomôckami a v pravidelnom používaní ústnej vody. Patrí sem tiež každodenné používanie špeciálnej škrabky na jazyk. Dôkladná ústna hygiena môže predchádzať problémom ďasien doma alebo problémy zmierniť, pokiaľ sú už ďasná postihnuté. Mali by ste však tiež dbať na to, aby ste si nechali zuby odborne vyčistiť v ordinácii zubného lekára či dentálneho hygienika a chodili na pravidelné kontroly. Mali by ste tiež okamžite reagovať v prípade mierneho častého krvácania ďasien, pretože zápal ďasien by ste nemali brať na ľahkú váhu. A to aj v prípade, že nemáte žiadne iné problémy, pretože hlavným problémom je, že parodontitída je často odhalená príliš neskoro. Pri správnej liečbe je však veľká časť počiatočných problémov s ďasnami zvratná.

Ktorá zubná pasta však pomáha v boji proti zápalu ďasien a parodontitíde?

Existujú druhy zubných pást, ktoré sú špeciálne navrhnuté tak, aby riešili nielen príznaky, ale aj základné príčiny zápalu. Zubné pasty so zinočnatými alebo cínovými iónmi pomáhajú bojovať proti baktériám zubného plaku a zápalu ďasien. Zubné pasty navyše obsahujú fluorid na ochranu pred zubným kazom. Xylitol a chlórhexidín sú tiež účinné proti baktériám. Esenciálne oleje a bylinné výťažky, ako sú šalvia, harmanček a mäta, pôsobia proti zápalom a môžu tiež podporiť hojenie.

Je žiaduce vyberať zubnú pastu z komerčne dostupných prípravkov ústnej hygieny s ohľadom na ich zloženie. Pokiaľ naviac trpíte zápalom ďasien alebo parodontitídou, vždy sa riaďte radami svojho zubného lekára.

Zdieľať tento článok

Ktorá zubná pasta pomáha bojovať proti baktériám plaku, hlavnej príčine zápalu ďasien a parodontitíde?

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, ktoré produkty sú najvhodnejšie pre vaše konkrétne potreby

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien