Ktorá ústna voda na pardontitídu?  

K čomu sa používa chlórhexidín?

Prečítanie tohto článku vám zaberie 8 minút.

Pravidelné vyplachovanie úst je súčasťou dôkladnej ústnej hygieny, rovnako ako čistenie zubov kefkou a zubnou niťou a čistenie jazyka špeciálnou škrabkou na jazyk. Ústne vody by rozhodne mali byť neoddeliteľnou súčasťou našej každodennej starostlivosti o ústnu dutinu. Existuje však široká škála rôznych ústnych vôd s rôznymi účinnými látkami, a preto výber nie je vždy jednoduchý.

Čo je to vlastne ústna voda?

Ústna voda sa líši od bežnej pitnej vody. Existuje mnoho rôznych zmesí vrátane kozmetických prípravkov v koncentrovanej forme, roztokov na starostlivosť o ďasná a terapeutických ústnych vôd s preventívnymi alebo liečivými účinnými látkami. Niektoré kozmetické ústne vody majú obsah etanolu až 30 %. To treba pri výbere zvážiť, pretože ústne vody obsahujú etanol a nie sú vhodné pre každého. Odporúčame používať ústne vody bez etanolu, najmä pri dlhodobom používaní. Vzhľadom k tomu, že ústne vody sú obvykle kozmetické prípravky, nemusia mať nevyhnutne preukázaný účinok ako liečivá. Účinok však majú i samotné zložky ústnych vôd, ktoré sa starajú o ďasná. Fluorid remineralizuje zuby a všetky obnažené koreňové plochy zubov. Týmto spôsobom sú zuby chránené pred zubným kazom. Niektoré bylinky môžu podporiť krvný obeh a zaistiť tak lepšie zásobovanie krvi bohatej na kyslík. To posilňuje ďasná a zvyšuje ich odolnosť voči baktériám. Iné zložky, ako je alantoín alebo vitamín A, majú upokojujúci účinok na podráždenie. Ióny cínu a zinku pomáhajú bojovať proti baktériám zubného plaku, ktoré sú hlavnou príčinou problémov ďasien.

K bežnému čisteniu zubov a ústnej dutiny obvykle postačí bežná ústna voda. V spojení s pravidelným a dôkladným čistením zubov pomáha odstraňovať zubný plak. To významne prispieva k prevencii zápalu ďasien, ktorý sa môže vyvinúť do infekčného ochorenia parodontu: paradontitídu. V prípade, že už týmto ochorením trpíte, je správna ústna voda nevyhnutnou súčasťou pravidelnej ústnej hygieny.

Terapeutické ústne vody

V prípade akútneho ochorenia parodontu sa často odporúčajú ústne vody s chlórhexidínom, ktoré by nemali obsahovať alkohol. Chlórhexidín pomáha bojovať s baktériami počas akútneho zápalu. Majte však na pamäti, že ústna voda s chlórhexidínom nenahradzuje bežnú ústnu a zubnú starostlivosť. Terapeutická ústna voda s obsahom 0,2 % chlórhexidínu by sa mala používať iba po dobu približne dvoch týždňov.

Je treba si tiež uvedomiť, že zložka chlórhexidín po dobu používania môže sfarbiť zuby a jazyk do hneda. Tento povrchový pigmentový povlak môže zubný lekár po ukončení terapie odstrániť pomocou profesionálnych prostriedkov na čistenie zubov. Pre optickú "svojpomoc" môžete použiť zubné pasty s abrazívnym účinkom, ktoré plak "zotrú". Tieto zubné pasty by sa však mali používať striedmo a nie častejšie ako raz týždenne. Chlórhexidín môže tiež dlhodobo ovplyvňovať chuťový vnem, ale aj tento nežiaduci účinok po vysadení prípravku zmizne. Niektoré ústne vody s chlórhexidínom obsahujú zložku, ktorá nežiaduce zafarbenie obmedzuje.

Prevencia

Najlepším spôsobom starostlivosti o ústa je, samozrejme, čistenie zubov dvakrát denne. To by malo byť obzvlášť dôkladné v prípade parodontitídy, aby bol skutočne účinne odstránený škodlivý plak, ktorý je hlavnou príčinou parodontitídy. Zubná kefka by nemala byť príliš tvrdá, aby nedochádzalo k ďalšiemu poškodeniu, a odporúča sa používať zubnú pastu určenú na parodontitídu, ktorá pôsobí nielen proti príznakom, ale tiež proti príčinám zápalu. Zubný plak odstraňujte pravidelne a skôr, ako sa z neho vyvinie zubný kameň. Neoddeliteľnou súčasťou každodennej ústnej hygieny by malo byť aj čistenie jazyka, pretože až 80 % baktérií v ústach sa nachádza na jazyku.

Zdieľať tento článok

Ktorá ústna voda na pardontitídu?
K čomu sa používa chlórhexidín?

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, ktoré produkty sú najvhodnejšie pre vaše konkrétne potreby

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien