Bolesť v ústach: Príčiny, liečba a domáce ošetrenie

Prečítanie tohto článku vám zaberie xxx minút

Vredy v ústach sú nielen nepríjemné, ale môžu byť aj veľmi bolestivé. V extrémnych prípadoch dokonca bránia príjmu potravy. Ale ako vlastne vznikajú? V prvom rade treba zdôrazniť, že podráždenie v oblasti úst je zvyčajne bolestivé, ale pomerne neškodné. Len mimoriadne zriedkavo je indikátorom vážnejších ochorení, ako je napr. rakovina B. Napriek tomu je podráženie nepríjemné a môže výrazne obmedziť kvalitu života. Preto stojí za to pozrieť sa na príčiny a spôsoby liečby.

Ako vznikajú vredy v ústach?

Zápal ústnej sliznice sa často vyskytuje ako dôsledok príliš tvrdých zubných kefiek alebo sprievodných príznakov iných ochorení. Najčastejšie ide o tzv. afty. Tie sú samostatným ochorením a sú častejšie u žien ako u mužov. Za najčastejšie ochorenie ústnej sliznice sa považujú bolestivé pľuzgiere so žltkastým až bielym povlakom a červeným okrajom. Ich príčina je často nejasná, ale existujú rizikové faktory, ktoré môžu podporovať vznik vriedkov a pľuzgierov v zapálených oblastiach ústnej sliznice. Rôzne vedecké zdroje zistili, že až 40 % postihnutých má tento jav v rodinnej anamnéze, čo naznačuje genetickú predispozíciu. Uvádza sa, že v prípade intolerancie podporuje vznik áft aj konzumácia potravín obsahujúcich lepok.

Ako možné príčiny zápalu sa uvádzajú aj stres a nedostatok spánku. Podráždenie ústnej dutiny môžu spôsobiť aj niektoré potraviny, ako sú čokoláda, jahody, paradajky a syr, a horúce nápoje. Mechanicky vyvolané poškodenia spôsobené príliš hrubým čistením zubov, príliš tvrdými zubnými kefkami alebo problematickými technikami čistenia zubov sú niekedy príčinou vredov, rovnako ako tlakové body z rovnátok alebo zubných protéz. Možnou príčinou sú aj príznaky nedostatku železa, kyseliny listovej a zinku. Keďže sliny zvlhčujú a chránia sliznicu úst, vredy v ústach sú niekedy aj nepríjemným vedľajším účinkom niektorých liekov, ktoré brzdia tok slín a podporujú suchosť úst.

Čo môžete urobiť s bolestivými miestami v ústach?

Nepríjemný pocit pálenia v ústach zvyčajne sám zmizne v priebehu niekoľkých týždňov. Počas tohto obdobia by ste však mali dbať na to, aby ste zapálenú ústnu sliznicu dráždili čo najmenej. Konkrétne to znamená vyhýbať sa obzvlášť horúcim jedlám a hrubým jedlám, ako aj kyslým a slaným jedlám a intenzívnemu koreneniu. Ak máte bolestivé pľuzgiere, mali by ste zo svojho jedálneho lístku odstrániť aj kyselinu uhličitú.

Ak máte príznaky, venujte zvýšenú pozornosť aj ústnej hygiene, aby ste zabránili usadzovaniu baktérií v poranených ústach. Pri čistení zubov dvakrát denne by ste však nemali používať príliš tvrdú zubnú kefku. Ak ste náchylní na časté zápaly ústnej sliznice, odporúča sa zubná pasta bez laurylsulfátu sodného. Mali by ste tiež pravidelne používať zubnú niť medzi zubami, škrabku na jazyk proti baktériám na povrchu jazyka a používať antibakteriálnu ústnu vodu, najlepšie bez alkoholu. Pomáha aj vyplachovanie úst vodou po každom jedle.

Ak vaše príznaky po niekoľkých dňoch nezmiznú alebo ak často trpíte vredmi v ústach, určite by ste mali kontaktovať svojho zubára. Ten môže afty alebo iné ochorenia liečiť najprv lokálne, ale aj systémovo pomocou liekov, ak je ochorenie závažnejšie.

Najlepšie domáce riešenie v prípade požiaru

Niektoré domáce ošetrenie môžu urýchliť proces hojenia. Tu je niekoľko prírodných prostriedkov, ktoré už možno máte doma a ktoré pomáhajú zmierniť bolesť spojenú so zápalom: čajovníkový olej, aloe vera, extrakt z rebarbory, extrakt z nechtíka lekárskeho, extrakt z harmančeka a jedlá sóda (zmiešaná s vodou ako pasta).

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien