Zapálené ďasná: Príčiny, liečba a domáce ošetrenie

Prečítanie tohto článku vám zaberie 3,5 minúty.

Viac ako 80 % všetkých dospelých trpí príznakmi zápalu ďasien. Medzi klasické príznaky tohto ochorenia patrí začervenanie a opuch, ako aj krvácanie ďasien. Pri neliečenom priebehu sa medzi koreňom zuba a ďasnom vytvorí aj medzera. Pri týchto príznakoch vzniká podozrenie, že ďasná sú zapálené. Toto ochorenie sa v odbornom žargóne nazýva gingivitída a nemalo by sa podceňovať. Povrchový zápal sa však dá rýchlo odstrániť dôkladným čistením.

Ak sa zápal ignoruje, môže prepuknúť do parodontitídy. Postihnutý je celý parodont, ďasná ustupujú a čeľustná kosť sa zmenšuje. Bez včasnej liečby sa postihnuté zuby môžu uvoľniť a dokonca vypadnúť. Pri starostlivej ústnej hygiene možno úbytok kosti a ďasien zastaviť, ale nie zvrátiť. Periodontitída je jedným z najčastejších chronických ochorení na svete.

Možné príčiny zápalu ďasien

Zápal ďasien je vo väčšine prípadov spôsobený nedostatočnou ústnou hygienou. Na povrchu zubov sa hromadia usadeniny. V takzvanom plaku sa uhniezdi množstvo škodlivých baktérií, ktoré sa môžu nerušene množiť, ak sa okamžite neodstránia. Tie okrem zápachu z úst spôsobujú aj zápal ďasien. Menej zjavnou príčinou môže byť nadmerná ústna hygiena. Používanie príliš tvrdej zubnej kefky, agresívnych techník čistenia zubov alebo prípravkov na starostlivosť o chrup poškodzuje ďasná a uľahčuje tak škodlivým baktériám vstup do lézií.

V niektorých prípadoch môžu byť na vine plakovej gingivitídy aj hormonálne zmeny, systémové ochorenia, lieky alebo nedostatočná výživa. Hormonálne zmeny sa vyskytujú počas puberty, menštruačného cyklu, tehotenstva a menopauzy a podobne ako antikoncepcia môžu zápal zhoršiť.

Nepriaznivý vplyv na infekciu majú niekedy aj systémové ochorenia, ako je cukrovka, AIDS alebo rakovina. Krvácanie ďasien môžu spôsobiť aj niektoré lieky. Opatrnosť je z. B. potrebná pri liekoch na riedenie krvi alebo pri niektorých liekoch proti bolesti. A nedostatočný príjem niektorých živín, ako je niacín alebo vitamín C, môže tiež spôsobiť zápal ďasien.

Bakteriálne a vírusové infekcie, plesňové infekcie, alergické reakcie patria medzi možné príčiny zápalu ďasien, ktorý nie je spôsobený zubným povlakom. Tieto prípady však postihujú len malé percento pacientov.

Liečba zápalu ďasien

Liečba zapálených ďasien je zvyčajne nekomplikovaná a zvyčajne zahŕňa optimálnu domácu starostlivosť o zuby a ústnu dutinu a profesionálne čistenie zubov. Ak je však pokročilý, môžu byť potrebné antibiotiká alebo chirurgický zákrok.

V každom prípade je dôležité, aby ste reagovali včas a krvácanie ďasien nebrali na ľahkú váhu, aj keď nemáte žiadne iné príznaky. Mali by ste preto dodržiavať pravidelné kontroly u svojho zubného lekára.

Prírodné spôsoby liečenia?

Domáce lieky vo všeobecnosti nemôžu nahradiť intenzívnu ústnu hygienu, môžu ju len doplniť. Nižšie nájdete veľké množstvo možných pomocníkov, ktorí môžu mať protizápalový a bolesť zmierňujúci účinok. Hygienu môžete podporiť aj ústnymi vodami. Dobre sa na to hodí jablčný ocot, slaná voda alebo čaje z éterických olejov a byliniek, ako je šalvia alebo harmanček. Ako domáci liek na zápal ďasien sa osvedčil aj kokosový olej, pretože má chladivý účinok a je príjemný na dotyk. Môžete tiež jednoducho niekoľkokrát denne piť zázvorový a levanduľový čaj alebo prikladať príslušné čajové vrecúška na citlivé miesta ďasien.

Zdieľať tento článok

Zápalené ďasná: príčiny, liečba a domáce ošetrenie

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien