Ako zastaviť ústup ďasien?

Mladá žena s bolestivou tvárou, ktorá si drží líce.

Prečítanie tohto článku vám zaberie 5 minút.

Keď ďasná ustupujú a krčky alebo korene zubov sú odhalené, nazýva sa to ústup ďasien. Postihnutí si často všimnú tzv. ústup ďasien až vtedy, keď sú krčky zubov už obnažené. Je dôležité bojovať s týmto problémom a jeho príčinami čo najskôr, pretože akonáhle ďasná raz ustúpia, nemožno ich vrátiť do pôvodného tvaru a nakoniec sa defekt ďasien dá napraviť iba chirurgicky.

Prečo ďasná ustupujú?

Kvôli zlému postaveniu zuba môže chýbať časť kosti, ktorá má pokrývať koreň zuba. Ústup ďasien môže spôsobiť tiež infekcie, ako je zápal ďasien (gingivitída) alebo parodontitída. Za hlavnú príčinu zápalu ďasien sú považované baktérie, ktoré sa hromadia vo forme plaku, najmä na okraji ďasien a na jazyku. Ústup ďasien však môžu spôsobiť aj mechanické príčiny: napríklad nesprávna technika čistenia zubov alebo príliš tvrdá zubná kefka.

Prečo sú zdravé ďasná dôležité?

Ružové, pevné ďasná a zdravé biele zuby sú predpokladom atraktívneho vzhľadu, a ustupujúce ďasná sú preto rozhodne spojené s estetickým znevýhodnením. To však nie je jediný dôvod, prečo venovať pozornosť zdravým ďasnám, pretože zdravé ďasná sú tiež dôležitou súčasťou zdravej ústnej dutiny. Ďasná pokrývajú zuby od čeľustnej kosti až po viditeľnú korunku zubu a tvoria ochrannú bariéru, ktorá zabraňuje prenikaniu zápalových baktérií ku koreňom zubov a do čeľuste. Zároveň zaisťuje pevné ukotvenie zubov.

Dá sa ústup ďasien zastaviť?

Ustupujúce ďasná sú varovným signálom a rozhodne by mali byť kontrolované a ošetrené zubným lekárom. V prípade mechanického poškodenia spôsobeného nesprávnou technikou čistenia zubov môže zmena techniky a pomôcok pomôcť zabrániť zhoršeniu problému. Nevyvíjajte príliš veľký tlak a vyhýbajte sa drhnutiu zubov tam a späť. Dôverujte často odporúčaným stieracím pohybom od červeného k bielemu, t. j. od ďasien k zubom. Na poškodené ďasná sú vhodnejšie zubné kefky s mäkkými vláknami.

V prípade parodontitídy je však v prvom rade potrebná dôkladná ústna hygiena, aby sa znížil výskyt baktérií v ústach. Základom je čistenie zubov dvakrát denne dostatočne dlho, pokiaľ nie sú zuby po prejdení jazykom hladké. Okrem mäkkej zubnej kefky používajte najlepšie fluoridovú zubnú pastu s aktívnymi zložkami, ktoré pomáhajú bojovať proti baktériám zubného plaku. Mali by ste byť mimoriadne dôkladní, ale postupovať šetrne, aby ste si ďasná ďalej nepoškodzovali. Keďže sa zubnou kefkou nedostanete do medzizubných priestorov a k implantátom, je nevyhnutné každodenné používanie pomôcok na medzizubné čistenie. Škrabka na jazyk umožňuje šetrné a účinné čistenie povrchu jazyka a zabraňuje hromadeniu škodlivých baktérií na jeho členitom povrchu. Okrem toho by sa osoby trpiace parodontitídou mali rozhodne obrátiť na svoju zubnú ordináciu a dodržiavať navrhnutý plán liečby.

Pokiaľ sú ďasná postihnuté len mierne, môžu sa ešte zregenerovať hneď ako sa odstránia príčiny. Na druhej strane, ústup ďasien sa sám neopraví, pretože sa už stratené tkanivo neobnovuje. Tu môže pomôcť len parodontologická operácia. Zubní lekári tu majú niekoľko možností. V prípade odstránenia zubného kameňa pod kontrolou zraku a ohladenia koreňov zubov sa postihnuté tkanivo chirurgicky oddelí od zuba. Korene sa potom vyčistia a vyhladia a ďasná sa následne zašijú do pôvodnej polohy. Ďalej sa vyčistí poškodená kosť a poškodené tkanivo ďasien. Vloží sa membrána z tkaniva stimulujúceho proteín alebo tkanivový štep a ďasná sa potom zašijú späť k sebe. Ak je tkanivo vážne poškodené, môže byť vhodná transplantácia. Zubný lekár odoberie tkanivo z okolitých ďasien alebo podnebia a použije ho k zakrytiu obnažených koreňov zubov.

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien