Krvácanie ďasien: Príčiny, liečba a domáce ošetrenie

Prečítanie tohto článku vám zaberie 4 minúty.

Časté krvácanie ďasien môže byť indikátorom tzv. gingivitídy, t. j. zápalu ďasien. V dôsledku toho môže vzniknúť parodontitída. V najhoršom prípade môže tento zápal zubného aparátu viesť až k strate zubov. Včasné formy sa však dajú vo väčšine prípadov dobre liečiť. Zdanlivo neškodné krvácanie ďasien by sa však v žiadnom prípade nemalo ignorovať.

Čo spôsobuje krvácanie ďasien?

Krvácanie ďasien môže byť spôsobené mnohými faktormi. Okrem genetických predispozícií a stresu je ďalšou veľmi častou príčinou fajčenie. Bolo preukázané, že fajčiari majú viac zubného kameňa a povlaku.

Vo väčšine prípadov je však spúšťačom bakteriálny povlak v dôsledku nedostatku škodlivých baktérií hniezdiacich v ústach, medzi zubami a na povrchu jazyka. Tam sa veľmi rýchlo množia, pretože na prežitie nepotrebujú kyslík. Cukor a škrob alebo sacharidy v potravinách tento nárast urýchľujú a podporujú.

Ďalším možným vinníkom je trvalo suchá ústna dutina, napríklad z užívania niektorých liekov. Sliny pôsobia ako prirodzený čistič úst, a preto sú dôležitou ochrannou funkciou organizmu v boji proti škodlivým baktériám. Ďalším dôvodom môže byť prvé použitie zubnej nite. Ak však zubnú niť používate pravidelne, krvácanie ďasien je skôr príznakom zápalu ďasien a malo by sa liečiť.

Ako sa dá liečiť krvácanie ďasien?

V prípade bakteriálneho krvácania ďasien môžete a musíte v prvom rade konať sami.

V tomto prípade sa zamerajte na optimálnu a pravidelnú starostlivosť o ústnu dutinu. Základom je ako vždy dôkladné čistenie zubov. Zubná kefka by mala byť mäkká, aby sa ďasná ešte viac nedráždili. Spolu s antibakteriálnou zubnou pastou ju môžete použiť na odstránenie čiastočiek jedla a zubného povlaku. Keďže však zubná kefka dosiahne plak len na približne 70 percent povrchu zubov, nevyhnutná je aj zubná niť. Ak máte citlivé ďasná, dbajte na to, aby ste boli obzvlášť dôkladní, ale stále šetrní. Optimálnu ústnu hygienu dopĺňa antibakteriálna ústna voda a každodenné používanie špeciálnej škrabky na jazyk.

Dôležitá je aj správna technika čistenia zubov. Klasickou je metóda KAI, ktorá bola vyvinutá pre deti. Začína sa na žuvacích plochách, prechádza na vonkajšie plochy a končí na vnútorných plochách. Stillmanova technika je vhodná pri ustupujúcich ďasnách alebo po zubných operáciách. Ide o stieranie zubnou kefkou pod 45-stupňovým uhlom začínajúcim od ďasien s rotáciou smerom von a nadol, preto sa nazýva aj technika stierania. Takzvaná basová technika je vhodná pre zdravé aj choré ďasná. Pri metóde, známej aj ako technika trasenia, sa vykonávajú krúživé alebo trasúce pohyby na jednotlivých zuboch. Je to najbežnejšia metóda ošetrovania zubov u dospelých.

V žiadnom prípade by ste pri starostlivosti nemali vynechávať oblasti citlivé na bolesť. Pretože len komplexná hygiena zabraňuje množeniu škodlivých baktérií.

Ak fajčíte a trpíte krvácaním ďasien, mali by ste s tým najneskôr teraz prestať a niečo môžete urobiť aj z hľadiska výživy tým, že sa vyhnete potravinám s obzvlášť vysokým obsahom cukru alebo sacharidov.

Ak krvácanie ďasien výrazne neustane ani po zlepšení ústnej hygieny a vyhýbaní sa nikotínu a niektorým potravinám, obráťte sa na svojho zubného lekára. Počas prehliadky môže lekár identifikovať ochorenia parodontu a začať vhodnú liečbu.

Rady a domáce ošetrenie

Domácou liečbou v zásade nemôžete tvrdohlavo bojovať proti krvácaniu ďasien. Existujú však prirodzené spôsoby, ako doplniť vaše hygienické návyky. Zeler, mrkva a celozrnné obilniny okrem svojich známych výživových výhod exfoliujú zuby a znižujú množstvo zubného povlaku, čo prospieva zdraviu ústnej dutiny.

Zdieľať tento článok

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien