Zápal ďasien: Liečba, príčiny a príznaky

Prečítanie tohto článku vám zaberie 7 minút.

Krv v umývadle po čistení zubov je pre mnohých súčasťou každodenného života. Nemalo by to tak však byť, pretože krvácanie z ďasien je znakom tzv. gingivitídy, teda zápalu ďasien. Ten sa dá obvykle ľahko riešiť doma zlepšením ústnej hygieny. Zápal ďasien nie je dôvodom k panike. Príznaky ochorenia ďasien by ste však nemali ignorovať a mali by ste čo najskôr navštíviť zubného lekára a dentálnu hygieničku.

Príčiny gingivitídy

Hlavnou príčinou ochorenia je bakteriálny plak spôsobený nedostatočnou ústnou hygienou. Takzvaný plak sa hromadí najmä medzi ďasnom a zubom a pokiaľ nie je odstránený, tvrdne. Po viac než 72 hodinách na zuboch sa plak zmení v zubný kameň, v ktorom sa môžu usadzovať ďalšie škodlivé baktérie a nerušene zhoršovať zápal ďasien. Ďasno začne červenať a opúchať. Už pevne neprilieha, nie je pevne spojené so zubami a tiež častejšie krváca. Zápal sa potom môže rozšíriť na parodont, čo sa nazýva parodontitída. To často vedie k príznakom, ako je ustupovanie ďasien a zápach z úst. Postihnutým potom hrozí, že sa povlak na povrchu zubov rozšíri hlboko pod ďasná. Dochádza k rozpadu čeľustnej kosti, čo môže v pokročilých štádiách viesť až k strate zubov.

Ako rozpoznáte zápal ďasien?

Hlavné nebezpečenstvo zápalu ďasien spočíva v tom, že je rozpoznaný a liečený príliš neskoro. Pre neodborníkov je totiž zápal ďasien ako taký ťažko rozpoznateľný, pretože ho nesprevádzajú žiadne obzvlášť stresujúce príznaky. Postihnuté ďasná sú červené a mierne opuchnuté. Okrem toho krvácanie ďasien spôsobuje tiež dotyk alebo sa objaví pri čistení zubov. Na rozdiel od parodontitídy postihuje zápal ďasien len ďasná, nie parodont.

Ako sa lieči zápal ďasien?

Základom je predovšetkým dôkladná ústna hygiena. Potom zápal ďasien obvykle v priebehu niekoľkých dní zmizne bez ďalších komplikácií. Základom je obvyklé čistenie zubov dvakrát denne. Pri existujúcom zápale ďasien sa však pozornosť viac zameriava na miesta, kde sa hromadí zubný plak. Do každodennej rutiny by sa preto rozhodne mala zaradiť zubná niť alebo medzizubné kefky. Tie cielene odstraňujú škodlivé baktérie z miest, kam sa zubná kefka nedostane. Antibateriálna ústna voda dopĺňa domácu rutinu.

  • Kloktanie bylinkovými čajmi môže prirodzeným spôsobom podporiť ústnu hygienu. Šalvia spevňuje ďasná a harmanček pomáha tlmiť zápaly. Zapálené ďasná môžete tiež potrieť tea trea olejom. Esenciálny olej má tiež antiseptické účinky, a pomáha tak proti zápalom.
  • Strava hrá pri liečbe rolu, ktorú by sme nemali podceňovať. Niektoré protizápalové potraviny pôsobia proti zápalu ďasien. Iné zložky potravín zrejme podporujú zápalové procesy v tele a rast "zlých" baktérií.
  • Medzi prozápalové zložky potravín patria sacharidy, nasýtené tuky, transmastné kyseliny a cholesterol. Vyhýbajte sa preto cukru v akejkoľvek forme, škrobom, živočíšnym potravinám, ako je tučné mäso, syry a vajcia, nasýteným tukom a všetkému vyprážanému.
  • Omega-3 mastné kyseliny, vláknina, vitamíny, minerály a ďalšie rastlinné látky majú naopak protizápalový účinok. Preto by sa potraviny, ktoré ich obsahujú, ako sú morské ryby, losos, sleď alebo sardinky, mali stať nevyhnutnou súčasťou vášho jedálnička. Sója, orechy a špenát dodávajú dôležité minerálne látky a zelenina je dobrým zdrojom ďalších rastlinných látok.
  • Pokiaľ sú vaše ďasná trvalo zapálené i napriek dobrej ústnej hygiene a vyváženej strave, mali by ste rozhodne navštíviť svojho zubného lekára. Ten môže objasniť možné zdravotné príčiny, ako sú iné ochorenia, lieky alebo hormonálne zmeny.

Zdieľať tento článok

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké produkty odporúčame pre vaše konkrétne potreby

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien