Aké potraviny škodia ďasnám?

Prečítanie tohto článku vám zaberie 9 minút.

Ochrana ďasien má mať vysokú prioritu, najmä v dospelosti. Aj ignorovanie krvácajúcich ďasien môže mať vážne následky pre váš zubný aparát. Tento článok vysvetľuje význam a udržiavanie zdravých ďasien. Dôležitú rolu pri tom hraje strava.

Prečo je ochrana ďasien taká dôležitá?

Ďasná sú súčasťou ústnej sliznice. Táto podstatná časť ústnej dutiny pokrýva zuby od čeľustnej kosti až po korunku. Zaisťuje zubom predovšetkým ochrannú a udržiavaciu funkciu. Stabilizuje zuby a zabraňuje prenikaniu škodlivých baktérií do čeľuste a koreňov zubov. Ústup ďasien, napríklad v dôsledku zápalu ďasien, vedie v najhoršom prípade až k strate zubov.

Aby ste tomu zabránili, je nevyhnutná optimalizovaná ústna hygiena, ktorá spočíva v čistení zubov dvakrát denne zubnou kefkou a zubnou pastou, používaní medzizubných pomôcok v priestoroch medzi zubami, ústnej vody s aktívnymi zložkami, ktoré pomáhajú bojovať s baktériami zubného plaku, a čistení jazyka škrabkou na jazyk. V súvislosti so zdravím ďasien má však značný význam tiež strava.

Úloha výživy - dobré a zlé potraviny pre ďasná

Mnohé ochorenia zubov a ďasien možno vysvetliť zlou výživou. Ľudia, ktorí sa zle stravujú, často trpia nedostatkom energie alebo bielkovín. To zvyšuje náchylnosť k bakteriálnym infekciám, pretože telo potrebuje energiu a bielkoviny k udržaniu imunitného systému. Negatívny vplyv na imunitnú reakciu má tiež nadváha. Podvýživa i obezita sú teda rizikovými faktormi parodontitídy.

Pri akútnom zápale ďasien (gingivitíde) je počet škodlivých baktérií v ústnej dutine vyšší ako obvykle. Tie sa dostávajú do dole položených oblastí ďasien a uvoľňujú ich od zubných krčkov. Imunitný systém v ústach je ďalej oslabovaný vlastnou obranou organizmu, pretože vznikajú tzv. voľné radikály - spôsobujú ďalšie poškodenie tkanív. Tento účinok zosilňujú niektoré potraviny.

Podľa vedeckých štúdií zvyšuje nízka hladina vitamínu C riziko paradentózy. Veľké množstvo vitamínu C obsahuje ovocie, ako je rakytník, citrusové plody a jablká, ale potrebu môže splniť aj zelenina. Brokolica alebo čerstvý špenát sú výborným zdrojom vitamínu C a zároveň sú šetrnejšie k zubom.

Surové ovocie a zelenina obsahujú tiež vlákninu a sú ideálne ako desiata. Vyžadujú energické žuvanie, ktoré stimuluje slinenie, a to vyplavuje kyseliny a cukry z úst ďalej do tráviaceho systému. Opatrnosť sa však odporúča u všetkých druhov ovocia s obzvlášť vysokým obsahom cukru alebo kyselín. Napriek tomu, že napríklad banány sú zdravé, môžu podporovať vznik alebo rozvoj zubného kazu. Je preto vhodné vyčistiť si zuby po konzumácii sladkého, lepkavého ovocia čo najskôr. Kyslé jedlá, ako sú citrusové plody, oslabujú zubnú sklovinu a okamžité čistenie zubov ju ešte viac zaťažuje. Preto zubní lekári odporúčajú po konzumácii kyslých potravín počkať s čistením zubov pol hodiny. Pokiaľ to nie je možné, vypláchnite si ústa čistou vodou a zuby si vyčistite, pretože to je rozhodne lepšie ako nečistiť si zuby vôbec.

Imunitný systém a zdravé ďasná potrebujú nielen vitamín C. Pri nedostatku vitamínu A dochádza k vysušovaniu slizníc v ústach. Sucho v ústach je dobrou živnou pôdou pre zápalové baktérie. Obnovu buniek podporuje vitamín E a vitamín D zohráva dôležitú rolu v metabolizme vápnika. Pre podporu hojenia rán by ste mali do svojho jedálnička zaradiť potraviny s vysokým obsahom kyseliny listovej, ako sú paradajky, strukoviny, špargľa, kapusta a celozrnné výrobky.

Minerály posilňujúce zuby a kosti, sú ďalšou dôležitou súčasťou nutričnej terapie. Nízky príjem horčíka zvyšuje riziko parodontitídy, pretože tento minerál podporuje stavbu kostí a zubov. Na horčík bohaté sú orechy, slnečnicové semienka, sezam alebo strukoviny.

Cielená výživa môže urýchliť vplyv na imunitný systém. Medzi výživou a parodontitídou existuje vedecky dokázaná súvislosť. K prevencii ochorenia ďasien a parodontu odporúčame jesť 2 až 3 jedlá denne, tri porcie zeleniny a dve porcie ovocia s nízkym obsahom cukru, veľa bielkovín a omega-3 mastných kyselín. Tiež by ste mali vypiť aspoň 2 litre vody alebo nápojov bez cukru. Hojenie môžu podporiť aj koreniny s protizápalovým účinkom, ako je kurkuma, zázvor a muškátový oriešok.

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, ktoré produkty sú najvhodnejšie pre vaše konkrétne potreby

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien