Rizikové faktory gingivitídy

Žena v okuliaroch si prezerá informácie na smartfóne vedľa otvoreného notebooku.

Prečítanie tohto článku vám zaberie 6 minút

Ochorenie ďasien je často rozpoznané príliš neskoro

Parodontitída sa často vyvíja nepozorovane, hoci prvé príznaky ochorenia môže zubný lekár odhaliť už vo veľmi skorom štádiu.

Rizikové faktory a rizikové skupiny

Niektoré rizikové faktory zvyšujú pravdepodobnosť vzniku a progresie parodontitídy.

Fajčenie

Diabetes

Tehotenstvo

40

Stres

Vysoký krvný tlak

Fajčenie

Fajčiari majú 2,5 až 6-krát vyššiu pravdepodobnosť vzniku zápalového ochorenia parodontu ako nefajčiari. Ochorenie parodontu je u fajčiarov vo všeobecnosti závažnejšie a šance na liečbu a vyliečenie sú nižšie.

Tehotenstvo

Viac informácií

40

Problémy s ďasnami sa môžu objaviť v každom veku. Najmä v kombinácii s ďalšími rizikovými faktormi, ako je fajčenie alebo cukrovka. Ako však ukazuje niekoľko štúdií, riziko vzniku ochorenia sa preukázateľne zvyšuje s vekom.

Stres

Stresové situácie ovplyvňujú zdravie ďasien. Ústna hygiena sa v psychickom strese často zanedbáva. To tiež podporuje hromadenie zubného povlaku.

Vysoký krvný tlak

Niektoré lieky používané na liečbu vysokého krvného tlaku (napr. nifedipín, amlodipín, nitrendipín) môžu spôsobiť opuch ďasien. To môže podporovať tvorbu bakteriálneho plaku a sťažovať starostlivosť o zuby.

Problémy s ďasnami rozpoznajte včas!

Zápal ďasien (gingivitída) je zvyčajne spôsobený baktériami zubného plaku. Jedným z príznakov je krvácanie ďasien. Pokiaľ sa príčina nelieči, t. j. pokiaľ sa dôkladne neodstránia baktérie plaku, môže dôjsť k chronickému zápalu ďasien. Pokiaľ sa nelieči, môže zápal postupovať, ničiť čeľustnú kosť a viesť až k strate zubov.

Online test

Zistite, aké veľké je vaše osobné riziko problémov s ďasnami!

Urobte si test

Usmievavá žena leží na posteli s vankúšmi a rukou si drží tehotenské brucho.

Tehotenstvo veľa mení - aj ďasná.

Hormonálna zmena uvoľňuje tkanivo ústnej sliznice a zvyšuje prietok krvi do ďasien - výsledkom sú často opuchy a krvácanie ďasien. Baktérie v plaku to potom majú ľahké a môžu spôsobiť zápal ďasien (gingivitídu). Zápalové procesy sa odtiaľ môžu šíriť do celého tela - vrátane vášho dieťaťa.

Môže byť zápal ďasien pre dieťa nebezpečný?

Štúdie preukázali, že neliečený zápal ďasien môže zvýšiť riziko predčasného pôrodu a nízkej pôrodnej hmotnosti. Preto by ste mali zápalu ďasien predchádzať, včas ho odhaliť a liečiť.

Zmizne zápal ďasien sám od seba?

Časom sa zápal môže rozšíriť na parodont (parodontitída). Dochádza k rozpadu spojivového tkaniva a kosti. Dôkladnou ústnou hygienou a zubnou pastou, ktorá bojuje proti príčinám zápalu ďasien, sa môžete preventívne chrániť.

Starší pár sa smeje a objíma na pozadí otvorenej krajiny.

Starostlivosť o ďasná je starostlivosť o zdravie

Diabetes môže zmeniť mnohé veci - vrátane ďasien: prietok krvi ďasnami je znížený a obranné mechanizmy sú oslabené. Pokiaľ sa z toho vyvinie zápal ďasien, môže sa tento zápal rozšíriť do celého tela a postihnúť rôzne orgány. Vhodný systém starostlivosti o ústnu dutinu - zubná pasta, zubná kefka a ústna voda - je preto základom všetkého. Riziko parodontitídy sa u ľudí s cukrovkou zvyšuje trojnásobne. Okrem toho môže mať ochorenie v ústnej dutine negatívny vplyv aj na kontrolu hladiny cukru v krvi. Nezistená alebo neliečená parodontitída môže negatívne ovplyvniť závažnosť a kontrolovateľnosť diabetu. Okrem dobrej kontroly hladiny cukru v krvi je pre osoby s diabetom obzvlášť dôležité dobré zdravie ústnej dutiny.

1

Čistenie zubov:
Čistite si zuby 2krát až 3krát denne po dobu 2 minút kefkou s mäkkými štetinami.

meridol® mäkká zubná kefka

Dôkladne čistí a chráni ďasná.

2

Posilňuje: Pomáha zabraňovať vzniku plaku a krvácaniu ďasien.

meridol® Gum Protection zubná pasta

Bez farbív, umelých príchutí alebo laurylsulfátu sodného. Pomáha bojovať proti príčinám krvácania a ďalších problémov ďasien* .

*Baktérie plaku, pri opakovanom používaní.

3

Chráni: Pomáha účinne bojovať proti baktériám v celej dutine ústnej.

meridol® Gum Protection ústna voda

Dvojité aktívne zloženie tejto ústnej vody na ďasná obsahuje zinok a aminfluorid, dve kľúčové zložky, ktoré sa okamžite šíria po ústach a spoločne pomáhajú účinne bojovať proti baktériám*.

*Baktérie zubného povlaku, pri pravidelnom používaní.

Odporúčané produkty

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám.

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien