Ako správne používať zubnú niť? Prečo ďasná pri čistení zubnou niťou krvácajú?

Prečítanie tohto článku vám zaberie 4 minúty.

Objavujete často v umývadle po čistení zubov krv? Spôsobuje vám čistenie zubnou niťou krvácanie ďasien, a to aj po dlhšej dobe? Oboje naznačuje, že vaše ďasná nie sú zdravé. Rozhodne by ste to mali mať na pamäti a v prípade potreby sa poradiť so svojím zubným lekárom. Tu však chceme objasniť, ako vyzerajú zdravé ďasná a ako ich môžete posilniť.

Ako vyzerajú zdravé ďasná?

Zdravé ďasná sú svetloružové, pevné a úplne vyplňujú priestory medzi zubami. Pri dotyku alebo čistení nekrvácajú a udržujú vaše zuby na správnom mieste. Početné drobné výčnelky ďasien priliehajú ku krčkom zubov a zabraňujú prenikaniu nečistôt a baktérií medzi ďasná a zuby a do čeľustnej kosti.

Choré ďasná sú červené a opuchnuté. Na zuby sa lepí zubný povlak.

Ako teda možno posilniť zdravie ďasien?

Ústna hygiena

Ústna hygiena zahrňuje tiež profesionálne čistenie zubov za účelom odstránenia škodlivého plaku a zubného kameňa, ktoré by sa malo vykonávať dvakrát ročne. Pravidelné prehliadky u zubného lekára odhalia problémy s ďasnami a zubami a to aj vo fáze, keď sú pre laika ešte ťažko rozpoznateľné. Na druhej strane zásadná je optimálna a pravidelná domáca ústna hygiena. Základom je čistenie zubov dvakrát denne mäkkou zubnou kefkou, ktorá by nemala byť staršia viac ako tri mesiace, zubná pasta s aktívnymi látkami, ktoré pomáhajú bojovať proti baktériám zubného plaku, a správna technika čistenia.

Na čistenie medzizubných priestorov a priestoru okolo implantátov a mostíkov sa odporúča každodenné používanie zubnej nite alebo medzizubnej kefky: táto plocha, ktorú nevyčistí samotná zubná kefka, predstavuje 30 percent. Ďalšou dôležitou súčasťou celkovej ústnej hygieny je čistenie jazyka, pretože baktérie sa rady usádzajú na jeho drsnom povrchu. Tým sa v tomto prostredí dobre darí aj preto, že k rozmnožovaniu nepotrebujú kyslík. Často sú zodpovedné za zápach z úst a bez špeciálnej škrabky na jazyk sa ťažko odstraňujú.

Posledným krokom je ústna voda s aktívnymi látkami, ktoré pomáhajú bojovať proti baktériám v celej ústnej dutine.

Potraviny pre ďasná

Pre svoje ďasná môžete urobiť veľa aj z hľadiska výživy. Existujú potraviny, ktoré majú protizápalové účinky. Na posilnenie zdravých ďasien sa odporúča nízkoenergetická strava, ktorá obsahuje veľa ovocia a zeleniny, celozrnné výrobky, kvalitné tuky (omega-3 mastné kyseliny), orechy a korenie, ako je zázvor, kurkuma a chilli.

Čomu sa vyvarovať

Je známe, že fajčenie podporuje vznik zápalu ďasien. Preto by ste mali zvážiť obmedzenie fajčenia alebo úplné zanechanie fajčenia. Alkohol môže mať tiež negatívny vplyv na ďasná a ústnu mikroflóru. Opatrnosť pri konzumácii alkoholu je preto namieste aj z tohto dôvodu.

Podporné opatrenia

Sliny majú v ústach čistiaci účinok. Potraviny ako surová zelenina a ovocie, chlieb a žuvačky bez cukru stimulujú slinenie. Kvôli fruktóze obsiahnutej v ovocí by ste však nemali zabúdať na následné čistenie zubov. Tradičná ajurvédska medicína používa k detoxikácii úst už po stáročia olej. Predpokladá sa totiž, že čistí zuby a ďasná od plaku a baktérií, hoci jeho účinnosť nebola úplne preukázaná. Okrem toho je možné jemnou masážou prstom stimulovať krvný obeh v ďasnách.

Zdieľať tento článok

Ako správne používať zubnú niť? Prečo ďasná pri čistení zubnou niťou krvácajú?

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien