Domáca liečba zápalu ďasien

Žena vo fialovej blúzke sa dotýka začervenaného miesta na tvári.

Prečítanie tohto článku vám zaberie 3 minúty.

Podľa Svetovej federácie zubných lekárov (FDI) je zápal ďasien šiestym najrozšírenejším ochorením na svete. Ak máte niektoré z príznakov tohto ochorenia, navštívte svojho zubného lekára. Medzitým vám ponúkame viaceré domáce recepty, ktoré vám pomôžu uľaviť od bolesti.

Čo je zápal ďasien (gingivitída)?

Ochorenie ďasien je zvyčajne dôsledkom nedostatočnej ústnej hygieny. Vyvíja sa, keď sa baktérie obsiahnuté v zubnom povlaku, lepkavej substancii, ktorá sa prichytáva na zuby, hromadia pozdĺž línie ďasien a v priestoroch medzi zubami. Ak sa zubný povlak neodstráni, môže stvrdnúť a vytvorí sa z neho zubný kameň, ktorý sa dá odstrániť iba pomocou dentálnej hygieny u zubného špecialistu.

Zubný povlak aj kameň môžu viesť k zápalu ďasien (gingivitíde), ktorý keď sa nelieči, môže prejsť na kostné lôžko a spôsobiť parodontitídu (parodontitis), ľudovo parodontózu, čo je pokročilá forma ochorenia, ktorá môže viesť až k strate zubov.

Aké sú príznaky a symptómy zápalu ďasien?

Podľa Slovenskej komory zubných lekárov sa zápal ďasien môže prejavovať nasledovnými spôsobmi:

  • Podráždenie, začervenanie či opuch ďasien.
  • Krvácanie z ďasien.
  • Tvorba hnisu z parodontálnych vačkov.
  • Pachuť alebo zápach z úst.
  • Biele škvrny/povlak na ďasnách.
  • Ústup ďasien a obnaženie koreňov zubov.
  • Kývavosť zubov, ktorá sa prejavuje rozostupmi medzi zubami.

Aké sú rizikové faktory ochorenia ďasien?

Ochorením ďasien môže byť postihnutý ktokoľvek, ale niektoré faktory môžu zvýšiť riziko tohto ochorenia. Napríklad fajčenie výrazne zvyšuje pravdepodobnosť vzniku parodontitídy. Zvýšené riziko majú aj pacienti trpiaci cukrovkou, pretože toto ochorenie zasahuje do zápalového systému tela. Medzi ďalšie rizikové faktory patria:

  • Vek viac ako 40 rokov.
  • Zlá výživa.
  • Stres.
  • Hormonálne zmeny spojené s tehotenstvom alebo menopauzou.

Ako môžem zabrániť ochoreniu ďasien?

Slovenská komora zubných lekárov odporúča osvojiť si dôsledné návyky ústnej hygieny, vrátane čistenia zubnou kefkou, niťou a medzizubnou kefkou. Tiež je potrebné pravidelne absolvovať dentálnu hygienu u zubného špecialistu, aby sa odstránil zubný kameň. V rámci prevencie môžete používať ústnu vodu, ktorá dokáže eliminovať inak ťažko odstrániteľné baktérie, ktoré sa usádzajú v zubnom povlaku v medzizubných priestoroch.

Aké domáce recepty na ochorenie ďasien existujú?

Majte na pamäti, že žiadny z uvedených domácich receptov na ochorenie ďasien nedokáže nahradiť návštevu u zubného lekára. Môžete ich však vyskúšať na zmiernenie bolesti, pokým sa dostanete na kontrolu.

Čaj

Čajové vrecká sa dajú použiť ako obklad, ktorý pomôže upokojiť boľavé ďasná. Čierny čaj má antibakteriálne vlastnosti, zatiaľ čo mäta, harmanček a zelený čaj pôsobia protizápalovo. Čaj jednoducho uvarte, nechajte ho vychladnúť v chladničke a prikladajte na ďasno.

Teplá slaná voda

Oplachovanie ďasien slanou vodou môže upokojiť zapálené ďasná, zmierniť bolesť a obmedziť výskyt baktérií. Pridajte čajovú lyžičku soli do teplej vody a vyplachujte ňou ústa a vypľujte.

Sóda bikarbóna zriedená vo vode

Tento domáci liek je možné použiť na oplachovanie a čistenie zubov a línie ďasien, aby sa neutralizovali kyseliny, ktoré dráždia tkanivo ďasien.

Aloe vera gél

Na zmiernenie krvácania a opuchov ďasien používajte jedlé aloe vera.

Ústna voda s tea tree olejom

Olej z tea tree je známy pre svoje antibakteriálne vlastnosti a mnohé štúdie preukázali, že redukuje škodlivé baktérie v ústach. Pridajte maximum tri kvapky tea tree oleja do šálky teplej vody, vyplachujte po dobu 30 sekúnd, potom vypľujte. Nezabudnite olej zriediť s vodou, pretože vysoké koncentrácie môžu spôsobiť alergické reakcie.

Šalviová ústna voda

Podľa výskumov má šalvia antibakteriálne a protizápalové účinky a môže znížiť počet baktérií, ktoré spôsobujú zubný povlak. Na prípravu šalviovej ústnej vody pridáme do vriacej vody dve polievkové lyžice čerstvej šalvie alebo jednu lyžicu sušenej šalvie. Varíme 10 minút, precedíme a necháme vychladnúť.

Nepoužívajte žiaden z vyššie uvedených domácich receptov na liečbu zápalu ďasien, ak máte alergiu na niektorú z jeho zložiek.

Ktoré výrobky ústnej hygieny môžu pomôcť pri zápale ďasien?

Okrem domácich receptov môžete v rámci prevencie zápalu ďasien používať antibakteriálne produkty ústnej hygieny.

Antibakteriálna ústna voda a zubná pasta

Čistenie zubov dvakrát denne antibakteriálnou zubnou pastou a vyplachovanie antibakteriálnou ústnou vodou môžu pomôcť v boji proti ochoreniam ďasien. A to vďaka tomu, že zubný povlak, ktorý je hlavnou príčinou ochorenia ďasien, je tvorený baktériami.

Pre bezpečné používanie týchto produktov ústnej hygieny si prečítajte pokyny na obale a postupujte podľa nich, nakoľko niektoré antibakteriálne ústne vody je možné používať iba obmedzenú dobu.

Choroba ďasien sa dá liečiť v počiatočných štádiách, je teda dôležité ju čím skôr diagnostikovať. Na dočasnú úľavu vyskúšajte vyššie uvedené domáce recepty proti zápalu ďasien či voľnopredajné lieky proti bolesti a poraďte sa čím skôr so svojím zubným lekárom.

Odporúčame

alebo

Snažíte sa nájsť ten správny produkt pre vaše ďasná?

Urobte si náš test ďasien a zistite, aké najlepšie odporúčané produkty vyhovujú vašim špecifickým potrebám

Urobte si test

Všetko o zdraví ďasien